Лошата хигиена на ръцете разпространява резистентен щам Е.coli във Великобритания

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 октомври 2019 в 11:13 6419 0

Кредит pixabay

Разпространението на определен щам на Е.coli във Великобритания се дължи по-скоро на лошата хигиена на ръцете, особено след посещение на тоалетната, отколкото на месо, преминало недостатъчна термична обработка, се съобщава в ново изследване в Lancet: Infectious Diseases.

Разпространението на щамове E.coli, които са резистентни към антибиотици, става все по-широко. Особено притеснение носят щамове, които произвеждат "Бета-лактамази с разширен спектър" (Extended Spectrum Beta-Lactamases (ESBLs)) - ензими, които могат да унищожат пеницилина или друг антибиотик - цефалоспорин.

Е. coli е най-честата причина за отравяне на кръвта, причинявайки около една трета от тези случаи във Великобритания, като на ESBL щамовете се падат около 10% или 5 000 случая годишно.

В новото изследване, екип учени анализират 20 000 човешки фекални проби и 300 кръвни проби, както и проби от канализация, животински тор и меса, включително говеждо, свинско и пилешко, плодове и салати.

Един щам - ST131 - е открит при повечето човешки проби от трите източника. Той се среща в червата, но посредством уринарния тракт може да предизвика сериозни инфекции. Но щамовете, открити в месото, добитъка и тора са различни.

Професор Дейвид Ливърмор (Prof David Livermore) от медицинското училище Норуич към Университета на Източна англия, който води изследването разказва: "Има много малко припокриване между щамовете от хора, пилета и добитък. Вместо това, колкото и да е неприятно, най-честият начин на разпространение на ESBL-E. coli е директно от човек на човек, като фекални частици от един човек достигат устата на друг".

Според професора поддържането на добра хигиена на храната все пак остава важна, суровото месо трябва да се обработва внимателно, най-малкото защото други щамове на бактерии, предизвикващи хранителни отравяния, може да се появят по хранителната верига. 

"Тук, в случая на ESBL-E. coli е много по-важно да си миете ръцете, след като ходите до тоалетната", добавя Ливърмор. "Особено важно е поддържането на добра хигиена в домовете за грижа за възрастни хора, защото някои от най-сериозните инфекции с E. coli се случват именно при тях и при хора, които може да имат нужда от помощ при ходенето до тоалетната."

Професор Нийл Уудфорд (Prof Neil Woodford) от Службата за обществено здраве на Англия заявява: "За да се справим с антибиотичната резистентност е важно не само да се намали неподходящата употреба на антибиотици, но и да се намали броят на инфекциите на първо място. За да се ограничат сериозните инфекции на кръвта с резистентна на антибиотици E. coli трябва първо да се фокусираме върху добрата хигиена на ръцете и контрола на инфекциите, както и върху ефективното лечение на инфекциите на уринарния тракт."

Източник: BBC - Poor toilet hygiene behind E. coli superbug spread

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !