Лошото настроение е заразно и сред гарваните

Птиците споделят негативните емоции, но не и положителните

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 май 2019 в 00:00 3069 0

Един от участниците в проучването - гарванът Луиза. Кредит: Jessie E. C. Adriaense et al. / PNAS, 2019

Нови изследвания подсказват, че гарваните, известни със своите способности за решаване на сложни задачи, умеят да споделят емоции, но предимно отрицателни, съобщава Science News.

Австрийски учени откриват в обикновените гарвани-гробари (Corvus corax) способност за емпатия. Те установяват, че решенията на една птица зависят от състоянието на нейния събрат, който тя наблюдава. Трябва да се отбележи, че само негативното състояние на гарваните се оказва "заразно", пишат авторите на статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Известни със своята интелигентност, гарваните действат по начин, който предполага способност и за съпричастност. Томас Бугняр (Thomas Bugnyar), когнитивен етолог от Виенския университет, и неговите колеги изследват един основополагащ критерий за съпричастност - дали животните споделят емоциите си. За да може да съчувства на другите, животното трябва да може да се чувства като другите, коментира Бугняр.

Но измерването на настроението на животно е трудно. Учените обикновено разчитат на поведенчески или физиологични сигнали, за да определят емоционалното състояние на едно същество. По-голямо предизвикателство е да се прецени как настроението на едно животно може да повлияе на други животни. Подобните действия, които изглеждат произтичащи от сродни емоции, може да са имитация.

За да измерят настроенията на гарваните, изследователите използват т.нар. "Тест за когнитивно пристрастие", употребяван за голямо разнообразие от животни от пчели до прасета, който "е всъщност ... въпрос как преценявате дали една чаша е наполовина пълна или наполовина празна", обяснява Бугняр.

В експеримента участват осем гарвана, които изпълняват задачите по двойки. В началото са им даван избор между две затворени кутии - една със сирене и друга празна. След като птиците научат какво има във всяка от тях, те получават трета непозната кутия, неизползвана в обучението. Дали една птица се държи така, сякаш кутията е празна или с храна, показва когнитивна пристрастност, интерпретирана като песимизъм или оптимизъм.

След това на една птица от двойката са показани кутия с непривлекателните за нея сурови моркови и друга с по-вкусната суха кучешка храна. След това, в зависимост от условието, експериментаторът прибира една от храните, оставяйки или вкусната, или невкусната.

Птиците, останали с вкусната храна, ѝ отделят повече внимание, движат главите и телата си, докато онези, които получават морковите, изглеждат по-капризни, отделят ѝ по-малко време, а понякога и я ритат или се чешат. Другата птица от двойката наблюдава тези реакции изолирана, без да може да види изследователя или каква храна е получила първата птица.

И двете птици след това отново провеждат теста за когнитивното пристрастие. Този път птиците-наблюдатели, които са виждали партньора си да  изразява задоволство, показват средно едно и също ниво на интерес към тяхната собствена неотворена кутия, както преди. Но онези, които са виждали партньорите си да реагират отрицателно, обикновено им трябва два пъти повече време, за да се доближат до неясната кутия. Този вял интерес на птиците-наблюдатели някак си е повлиян от видимото разочарование на партньора им, казват изследователите.

Всяка птица е тествана четири пъти, половината от времето с нежеланата храна, а другата половина с вкусната.

Интересно е, че докато негативните реакции изглеждат заразителни, положителните - не са. Това може да се дължи на факта, че негативните реакции са по-лесни за провокиране или наблюдение, или защото животните се настройват по-скоро за негативна информация от своята среда, казват авторите.

По еволюционни причини емпатичните видове са по-податливи на негативни, отколкото положителни емоции, тъй като е по-вероятно да сигнализират за възможна опасност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !