"Ловджийска" Суперлуна се издига този уикенд (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 октомври 2016 в 17:39 5530 0

Октомврийската пълна Луна ще се издигне сутринта в неделя, 16 октомври, в 07:25 и според някои дефиниции, тя е и "суперлуна".

Пълната "Ловджийска" Луна през октомври следва пълната "Жътварска" Луна на септември, която попадна в началото на есенното равноденствие. Названието "Ловджийска Луна" се отнася по традиция за това време от годината, когато ловци са започвали да преследват угоените елени и друг дивеч, за да складират месо за зимните месеци.

Пълнолуние се случва всеки месец, когато Слънцето, Земята и Луната са подредени така, че Луната е напълно осветена от Слънцето на противоположната страна на Земята. А лунно затъмнение настъпва, когато трите тела са подредени така, че Луната преминава през сянката на Земята. Обикновено Луната не е напълно затъмнена от сянката.

Пълнолунието през октомври ще се случи, когато Луната е в най-близката си точка до Земята в своята 27-дневна окололунна орбита (тази точка е известна като перигей). На този ден, 16 октомври, разстоянието между центровете на Земята и Луната ще бъде 356 509 км.

Някои хора определят пълнолунието в перигей като "суперлуна". "Суперлуна" не е научен термин и има различни определения. Общността на автоматизираната система телескопи Slooh използва термина суперлуна само веднъж годишно за пълната Луна, която е най-близо до Земята в своята орбита, освен това Slooh използва терминът "мегалуна" вместо суперлуна.

Според астрономите тя няма да повлияе на Земята с нищо, освен с малко по-високи морски приливи и по-красиво нощно небе. 

В една година може да се наблюдават до 6 суперлуни. През 2016-а може да се видят на:
• 16 октомври (7:25),
• 14 ноември (15:54),
• 14 декември (2:07).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !