Ловната стратегия на комарите: първо ни подушват, после ни виждат

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 юли 2015 в 13:00 7435 1

Кредит Center for Disease Control Public Health Image Library

Aedes aegypti

Учените са стигнали до извода, че комарът има следната ловна стратегия: първо, на 10-50 метра от жертвата, насекомите подушват въглеродния двуокис. Ако миризмата им хареса, комарите започват да търсят визуално жертвата (виждат на 5-15 метра). Накрая, стигнали на разстояние от един метър, те се насочват по  топлинното излъчване.

"Въглеродният двуокис е най-добрият сигнал за топлокръвно животно, а комарите го прихващат на разстояние от 50 метра. И след това с помощта на други миризми определят кой е той: елен, крава, куче или човек," - разказва  Джеф Рифел (Jeff Riffell), автор на изследване, публикувано в списание Current Biology.

Биолозите са поставили насекомите в аеродинамичния тунел - изолирана среда, в която може да се контролира режима на вятъра и други условия. В него нямало елементи, които да бият на очи, освен една малка черна точка върху вътрешната повърхност.

След като учените са пуснали в тунела поток от въглероден двуокис (белег, че има животни, които го издишват), всички комари веднага отлетяли към черната точка. Насекомите решили, че след като това е единственият забележим обект в тунела, той трябва да е топлокръвната плячка. С други думи, комарите започват активно да търсят плячка, когато почувстват близостта й. Тогава след обонянието им се задействат други сензорни системи, например зрението.

Сега биолози поставят нова серия от експерименти: те записват точно кои неврони в кои области на мозъка на насекомите реагират на различни миризми. Така изследователите ще определят кои миризми са привлекателни за комарите и кои - неприятни.

Ние, хората ,сме създали чудесни условия за развъждане на комарите. Снимка:  Center for Disease Control Public Health Image Library

Комарите не винаги са се нуждаели от човешка кръв - техните предци предпочитали да нападат горските животни. Но преди няколко хиляди години, някои комари са направили много успешна промяна на менюто си от гледна точка на еволюцията.

"Нашият начин на живот е идеален за комарите. В дома на човека винаги има вода, където насекомите могат да се размножават, тялото ни не е покрито с косми, а и живеем на групи," - коментира един от авторите на изследване, публикувано в Nature, Лесли Воксхол (Leslie B. Vosshall). 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.07 2015 в 11:15

Апът, гадините