„Лудият Майк“ не се е опитвал да докаже теорията за „плоската земя“ със злополучния си старт

Ваня Милева Последна промяна на 26 февруари 2020 в 09:30 5951 0

„Лудият“ Майк Хюз трагично почина при инцидент на изстрелване на ракета миналата събота (22 февруари). Снимката е от 25 август 2019 г., Амбой, Калифорния, САЩ: Кредит: Gene Blevins / Zuma / Newsco

След трагичната смърт на „Лудия“ Майк Хюз, в сайта за космически изследвания Space.com се преразглеждат истинските причини, поради които аматьорът-астронавт се изстреля във въздуха на борда на своята самоделна парна ракета, знаейки колко рискована е каскадата.

Миналия уикенд, 22 февруари, 64-годишният Хюз, смелчак и любител на ракетите, трагично загина при старта по време на снимките за шоуто на "Homemade Astronauts" на Science Channel.

Хюз се опита да се изстреля във въздуха на височина 1,5 километра в частна собственост близо до Barstow, Калифорния. Той сам е построил ракетата с помощта на партньора си Уолдо Стейкс като част от шоуто (от Science Channel все още не са коментирали дали продукцията ще продължи или не), с което си поставя за цел да покаже, че дори екипи от аматьори могат да достигнат невероятни височини.

Според свидетели на мястото на изстрелването Хюз се издигнал в ракетата си, но скоро след това ракетата се разбила в земята. Според Стейкс, който е бил на мястото за изстрелването, Хюс е починал в катастрофата около 13:52 ч. EST (19:52 българско време), според Daily Press.

Според Джъстин Чапман (Justin Chapman), журналист на свободна практика, свидетел на катастрофата заедно със съпругата си, ракетата „изглежда се търка с пусковия апарат, което може да е разкъсало прикрепените към него парашути“, предаде AP

Рисковете на старта

През 2018 г. Хюз успешно се изстреля до 0,57 километра с по-ранна версия на самоделната си ракета. Но макар този старт да е успешен, той заяви пред Space.com в интервю през 2019 г., че е кацнал доста трудно в пустинята Мохаве и при това тежко кацане дори е получил смачкан прешлен. 

Особено с това трудно, болезнено кацане, Хюз е наясно колко рисковано е начинанието му.

"Опасно е да се направи", заяви той пред Space.com. "Всичко [което се обърка] може да бъде катастрофално."

„Това е залог 50:50“, добави Стейкс в интервюто от 2019 г. за Space.com. "Когато се качите вътре в ракетата, има 50% вероятност да не се изкачите обратно от нея." Но добавя Стейкс тогава: "Майк е смел и е готов да поеме риска." 

Стейкс и Хюз смятаха, че този старт ще бъде стъпка към създаването на онова, което наричат "рокон" (rockoon), комбинация от ракета и балон. „Роконът“ би работил с помощта на балон, извеждащ ракета доста високо във въздуха (около 35-40 км), където ще се откачи от ракетата, която ще долети до линията на Карман или линията, обозначаваща началото на космоса, коментира Стейкс пред Space.com. След това пътникът, който трябваше да бъде Хюз, щеше да се върне на Земята с помощта на парашут. 

Заблуда е, ще Майк е искал да доказва, че Земята е плоска

И така, ако Хюз е знаел колко опасно ще бъде да се изстреля в тази ракета и вече е пострадал от трудно кацане, защо решава да го направи?

След този трагичен инцидент в медиите отново се появи доста опростена версия. Хората коментираха, че Хюз е стартирал, за да „докаже“, че Земята е плоска, тъй като Хюз е заявявал, че вярва в някои теории на конспирацията, включително теорията на плоската Земя.

Но според Хюз няма връзка между тези конспирации и любовта му към изстрелването на ракети.

В документален филм за 2017 г. за смелчака, озаглавен "Rocketman: Мисията на Лудия Майк да докаже плоската земя", Хюз заяви: "Нямам намерение да повярвам на никого, нито на НАСА или особено на Илън Мъск със SpaceX. Ще построя собствена ракета точно тук и ще видя със собствените си очи каква е формата на този свят."

В интервюто за Space.com Хюз изясни, "въпреки че вярвам в плоската Земя, това никога не е било опит за доказване на това". 

"Тази плоска Земя няма нищо общо с изстрелванията на парни ракети. Никога не е имала, никога няма и да има. Аз съм смел!", добави Хюз. Освен това сподели, че иска със старта си „да вдъхновява хората“.

Източник: 

'Mad Mike' wasn't trying to prove 'flat Earth' theory on ill-fated rocket launch, Chelsea Gohd - Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !