Луната на Юпитер Европа свети в тъмнината

Ваня Милева Последна промяна на 11 ноември 2020 в 00:40 5272 0

Концепция на художник за блясъка на Европа. Кредит: NASA / JPL-Caltech

Последните изследвания показват, че ледената луна на Юпитер Европа свети, дори и през нощта.

Европа е бомбардирана непрекъснато с електрони от Юпитер и те стигат не само до осветената страна на Европа, но и до нейната нощна страна. Тези електрони идват от магнитното поле на Юпитер и когато попаднат върху ледената кора на Европа, може да генерират слабо излъчване.

Цветът на тази радиация зависи от състава на леда, което се дължи главно на солите в леда, като натриев хлорид, магнезий и сулфат.

Ако можеше да я видим с невъоръжено око, Европа щеше да свети в зелено, от време на време в синьо или бяло с променящи се яркости, в зависимост от състава на леда.

Анализирайки сиянието, изследователите искат да научат повече за състава на леда, което може да им разкаже повече и за вътрешността на Европа, където - под дебелата ледена кора - има течен океан.

Учените използват спектрометър, за да разделят светлината по дължини на вълните и да свържат различните "пръстови отпечатъци" или спектри с различни състави на леда. Повечето предишни наблюдения с помощта на спектрометър са анализирали отразената слънчева светлина на осветената част на луната, но тези нови резултати показват как би изглеждала Европа на тъмно.

"Успяхме да предскажем, че тази нощна ледена светлина може да предостави допълнителна информация за повърхностния състав на Европа. Как варира този състав, може да ни даде улики за това дали Европа има условия, подходящи за живот", обяснява Мърти Гудипати (Murthy Gudipati) от JPL, водещ автор на работата, публикувана на 9 ноември в Nature Astronomy.

Нашата Луна не изглежда необичайна в нощното небе. Ние я виждаме, защото тя отразява слънчевата светлина. Но блясъкът на Европа е причинен от съвсем различен механизъм, разказват учените. Представете си луна, която свети непрекъснато, дори откъм нейната нощна страна, с гръб към Слънцето.

„Ако Европа не беше под такава радиация, тя щеше да изглежда като нашата Луна - тъмна откъм засенчената страна“, обяснява Гудипати. "Но тъй като е бомбардирана от радиацията от Юпитер, тя свети в тъмното."

Очаква се в средата на 2020-те да стартира мисията на НАСА Europa Clipper, която ще наблюдава повърхността на Европа, докато обикаля около Юпитер. Възможно е информацията, събрана от космическия кораб, да бъде съчетана с измерванията в новото изследване, за да се идентифицират солените компоненти на повърхността на Луната или да се уточни какви биха могли да бъдат.

Справка: Laboratory predictions for the night-side surface ice glow of Europa
Murthy S. Gudipati, Bryana L. Henderson & Fred B. Bateman
Nature Astronomy (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41550-020-01248-1

Източник: Europa Glows: Radiation Does a Bright Number on Jupiter's Moon, NASA / JPL

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !