МКС приема първата от 2 години доставка от Orbital АТК

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 октомври 2016 в 12:25 3852 0

Кредит NASA

Международната космическа станция получи първата си пратка в неделя от компанията Orbital АТК след повече от две години прекъсване, съобщи НАСА.

Товарният кораб Orbital АТК, който носи 2300 кг храна, консумативи и оборудване за научни изследвания, се скачи с космическата станция.

"Какъв красив кораб", - възкликна японският астронавт Такъя Ониши (Takuya Onishi), който използва голямата роботизирана ръка на станцията, за да улови кораба. Това става на 400 км над Киргизстан. Ониши го оприличи последните 195 метра на маратон.

Четири космически кораби могат да се свържат с Международната космическа станция.

Изстрелването миналия понеделник от остров Уолопс е първото за ракетата Antares, след като през 2014г. при старта си тя експлоасира. Orbital ATK направи нова конструкция на своята ракета Antares и възстанови площадката. През това време Orbital ATK поддържаше доставките по договора си с НАСА от Кейп Канаверал, Флорида, с помощта на ракетата Atlas V на друга компания - United Launch Alliance.

НАСА разчита на Orbital ATK и SpaceX за доставки на станцията, но сега SpaceX има проблеми - тя разследва защо една от нейната ракета Falcon избухна в огнена топка по време на тест на стартовата площадка на 1 септември.

След излитането капсулата Cygnus (наречена на съзвездието Лебед) на Orbital ATK обиколи два пъти Земята. НАСА поиска Cygnus да изчака старта на тримата астронавти от Казахстан. Те пристигнаха в петък, удвоявайки броя на екипажа. Освен Ониши, екипажът включва двама американци и трима руснаци.

На Ониши помагаше астронавтът на НАСА Кейт Рубинс (Kate Rubins) при скачването на Cygnus в неделя сутрин. Тяхната четиримесечна мисия ще приключи следващия уикенд.

След като се разтовари Cygnus ще бъде напълнен с боклук, за да изгори заедно с него в атмосферата на Земята в средата на ноември.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !