Мачовците е по-вероятно да имат лошо психично здраве, сочи проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 ноември 2016 в 16:00 7802 1

Мъжете, които виждат себе си като плейбои, които имат власт над жените, са по-податливи на лошо психично здраве, отколкото тези, които отговарят по-малко за традиционните мъжки норми, според ново проучване, цитирано в The Conversation.

Проучването, публикувано в Journal of Counseling Psychology, също така показва, че подобен тип мъже са по-малко склонни да търсят помощ за психологическите си проблеми.

Изследователи от университета в Индиана провели мета-анализ, който комбинира данни от по-рано публикувани проучвания, за да идентифицират закономерност. Те анализират около 80 документа с общо 19 453 участници. Изследванията са фокусирани върху връзката между психичното здраве и съответствието с традиционните мъжки полови норми.

Традиционните полови норми са социално конструиран набор от идеи, които определят как да се държат мъжете и жените.

Изследванията, включени в мета-анализа, използват скала с 11 мерки на мъжките норми.

11-те показателя са:

  1. стремеж към победа,
  2. контрол над емоциите,
  3. поемане на риск,
  4. насилие,
  5. доминиране,
  6. поведение на плейбой,
  7. самонадеяност,
  8. предимство на работата,
  9. власт над жените,
  10. презрение към хомосексуалните и
  11. преследване на по-висок статус.

Проучванията измерват кои от тях са били свързани с психичното здраве и търсенето на психологическа помощ.

Девет от показателите са значително свързани с по-лошо психично здраве като депресия, тревожност и социално благополучие.

Изследователите установили, че самонадеяността, поведението на плейбой и стремежът към власт над жените са черти, последователно свързани с по-лошо психическо здраве.

Но изследователи като Райуин Конъл (Raewyn Connell), професор по социални науки от Университета в Сидни, смятат, че би било неразумно да се изготвят практически изводи от изследването, защото корелация не означава причинно-следствената връзка. "Статистическата техника на мета-анализа има стойност за някои цели, но винаги добавя допълнителни трудности при тълкуването", заяви проф Конъл.

"Има непротиворечиви доказателства, че когато мъжете притежават тези черти и подчертават тези черти у себе си, те се оказват с по-лошо психично здраве, а в същото време са по-малко склонни да търсят помощ, когато тяхното физическо и емоционално здраве е лошо" - подчертава Майкъл Флууд (Michael Flood), доцент по социология в Университета Wollongong. 

"Това, което това изследване ни казва, за пореден път е, че имаме нужда от социални и културни решения за здравето на мъжете и че трябва да се обърне внимание на по-широки конструкции на мъжествеността, на мъжката натура".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

25.11 2016 в 17:45

Колко трябва да си утрепан и безполезен, та да пробутваш факта че си мъж като най-важното в тебе?