Мадагаскарски паяци „зашиват“ заедно листа, за да направят капани за лов на плячка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 януари 2021 в 00:59 3273 0

Кредит Thio R Fulgence et al (2020), Ecology and Evolution

Привидно спокойните хладни укрития се оказват капан за някои животни.

Когато мислим за паяците, най-често си представяме мрежи от паяжина, с които те улавят плячката си. Сега ново изследване, публикувано в Ecology and Evolution, разкрива друг изненадващ начин, по който паяк използва нишката си - един вид в Мадагаскар е наблюдаван да шие листа заедно, за да създаде капан, в който улавя жаба.

Необичайната гледка е случайно откритие, направено от екип от изследователи, които извършват екологични проучвания в Мадагаскар. Една сутрин, след като завършват преброяването на птици в Амбодиала, те забелязват паяк (Sparassidae, Damastes sp.), който се храни с жаба. Безгръбначни животни, които да се хранят с гръбначни, не е нечувано явление, но изследователите смятат, че докладът им е един едва двата, описващи подобно хищничество в Мадагаскар.

Паяците, криещи се между листата са трудни за забелязване от входа на скривалището. Кредит: Thio R Fulgence et al (2020), Ecology and Evolution

Същият вид паяк е бил забелязан и в три други случая, най-вече във ванилови плантации в целия регион. Най-интересното е, че всички паяци са забелязани или в близост или вътре в скривалище от листа, "зашити" с нишка. Укритията са частично отворени от една страна, което ги прави да приличат на хладни скривалища за жабите, затоплени от мадагаскарското слънце, които не предполагат, че вътре ги дебне паяк.

Първият паяк, намерен да яде жаба, се оттегля обратно в своето листно скривалище, когато изследователите се приближават, за да направят снимка. Останалите паяци са или близо или все още в подобни листни укрития. Те изглежда не проявяват предпочитания към определени дървесни видове, тъй като листата на различни дървета са били използвани за занаятите на създаване на такива скривалища. Това, което ги свързва обаче, е, че всички те са "пришити" едно към друго с копринената нишка на паяците.

Безгръбначни животни да се хранят с гръбначни е необичайно, но не и нечувано. Кредит: Thio R Fulgence et al (2020), Ecology and Evolution

„Когато температурите се повишат, жабите търсят сянка и се скриват далеч от земята, което паяците осигуряват под формата на укритие“, пишат авторите в статията си. „Жабите могат да изберат привидно защитените капани в опит да се скрият от други хищници, като птици, които оглеждат растителността за плячка ... Ние предполагаме, че земноводните могат не само да бъдат опортюнистична, безразборна или случайна плячка, а по-скоро целенасочено експлоатиран източник на храна на паяците Damastes sp."

Изследователите признават ограниченията на проучването, тъй като е направено само едно наблюдение на паяк, хранещ се с жаба. Те също така отчитат, че големи жертви като жаба се забелязват по-лесно от човешкото око и не трябва да се разглеждат като доказателство, че това е често поведение. Въпреки това поведението на паяците, които "съшиват" листа, за да създадат укритие, е впечатляващо.

Източник: IFLScience - Madagascan Spider Observed Sewing Leaves Together To Create Tempting Trap For Frogs

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !