Маймуни, а не хора, може да са направили първите каменни сечива (видео)

Бразилски капуцини могат да правят каменни инструменти

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 октомври 2016 в 11:11 8013 0

Наблюдавани са диви маймуни капуцини как преднамерено разцепват камъни, за да получат остри парчета, напомнящи много на произведените от първите хора в началото на каменната ера.

Това установиха учени от Оксфордския университет и Университетския колеж в Лондон, както и от Университета на Сао Пауло в Бразилия.

Всички находки на такива оръдия по-рано се приписваха от учените на предците на съвременния човек, но сега се оказа, че производителите им може да са били маймуни, разказва за откритието прессъобщението от Университета в Оксфорд.

Статията е публикувана в списание Nature.

Вид бразилски маймуни - капуцините Sapajus libidinosus, живеещи на територията на национален парк Serra da Kapivara в Бразилия, са били наблюдавани, че удрят камъни един с друг, за да получат парчета с остри режещи ръбове. Те не ги използват по-късно за някаква определена цел, обясняват учените. Но сега е невъзможно уверено да се твърди, че всички открити каменни сечива по време на разкопки, са на древни хора, техните майстори може да са и маймуни.

Ако направените от камък сечива на прачовеците се използват за рязане и стържене, учените признават, че не е ясно защо правят това маймуните. Те предполагат, че капуцините може да се опитват да извлекат прахообразен силиций (важен микроелемент) за все още неизвестна медицинска цел. В нито един момент маймуните не са се опитвали да отрежат или изстържат нещо с помощта на обработените от тях камъни, се казва в проучването.

"През последното десетилетие изследванията са показали, че използването и умишленото производство на камъни с остри ръбове не са непременно свързани с дейността на първите хора на род Homo, същата техника може да използват и други хоминиди. Нашето изследване отива една стъпка напред и показва, че съвременните примати могат да произвеждат точно същите инструменти, " - заяви ръководителят на проучването Томос Проффит (Tomos Proffitt).

Това изображение показва артефакти oт каменната ера, намерени в Klipdrift Shelter, Южна Африка. Източник: University of the Witwatersrand.

Според изследователите, за да се потвърди, че палеонтолозите са намерили каменни "оръдия на труда", се изискват допълнителни доказателства, като обработени животински кости.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !