Малка флашка може да предскаже нивата на ХИВ в кръвта

Само не качвайте снимки на нея

Георги Гърков Последна промяна на 15 ноември 2016 в 13:57 4120 0

Кредит Imperial College London/DNA Electronics

Бързите тестове за домашни условия не са ново явление. Продуктът OraQuick, който се появява на пазара през 2012 г., дава сравнително точни резултати при вземането на проба от устата само за 20 минути. Той предоставя на хората, които иначе не биха отишли да се изследват за ХИВ поради социалната стигма или липса на достъп до лечение, по-добри шансове за ранното диагностициране на заболяването и намирането на лекарска помощ.

Сега ново устройство обещава да даде по-добри резултати. Само по капка кръв флашката може да измери количеството вирус в кръвта на пациента за половин час.

"Докато OraQuick позволява на пациентите да разберат дали са болни, така че да потърсят лекарска помощ навреме, новото устройство, описано тази седмица в Scientific Reports, може да установи колко добре протича тяхното лечение и каква е степента на трансмисивност на вируса.", пише Popular Science.

Когато изследователите тестват 990 кръвни проби в лабораторни условия, тяхната флашка, захранвана от мобилен чип, който превръща промените в киселинността в електрически сигнали, успява да прихване концентрацията на вирус с точност до 88,8%

Но защо това е толкова важно?

Колкото по-голямо е количеството ХИВ в кръвта на пациента, толкова по слаб е неговият имунен отговор. Пациент с по-висока концентрация ще има съответно по-малко бели кръвни телца, които го предпазват от други инфекции. Ако се позволи невъзпрепятстваното циркулиране на ХИВ в кръвоносната система, заразените ще развият СПИН. Но ако се използва антиретровирусно лекарство за намаляване на виралното количество - тези дни е възможно почти до нулеви нива, заразените могат да водят нормален начин на живот в добро здраве и типична продължителност на живота. Пациентите трябва да дават кръвни проби периодично, така че да се определи дали вирусът не е развил резистентност към лекарството, което те приемат. Това е особено важно сега, когато голяма част от заразените разчитат на антиретровирусни лекарства, за да предпазят дългосрочните си сексуални партньори. Даден човек с почти нулеви нива може да прави секс без предпазни средства с партньора си - особено ако въпросният партньор също взема от лекарството, за да се минимизира още повече рискът от трансмисия.

Но в такъв сценарий е много важно пациентът да следи вирусната концентрация, освен ако не е готов да застраши както собственото си здраве, така и това на партньора си.

"Към момента тестването изисква сложна и скъпоструваща апаратура, при която обработката на резултатите може да отнеме няколко дни", коментира Греъм Кук (Graham Cook), водещ автор на изследването в изявление. В някои от най-изолираните региони на Африка, къдетозаболяването е често срещано, дори такива тестове са трудно приложими засега. "Успяхме да вкараме възможностите на това оборудване - което е с размерите на голяма фотокопирна машина, в малък USB чип.", споделя Кук.

Необходима е още работа, за да се определи каква е точността на устройството и да се направи широкодостъпно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !