Малки 3D очила доказват стерео зрението на богомолките (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 януари 2016 в 08:59 4781 0

Кредит Newcastle University

Къде са ми пуканките?

Учени са доказали с помощта на миниатюрни 3D очила, че богомолките, а навярно и другите насекоми, притежават стереоскопично зрение, също като гръбначните.

Авторите на проучването, публикувано в Nature, са използвали за експеримента си богомолки, защото тези насекоми имат развит зрителен апарат и отлични реакции.

За да се получат надеждни доказателства, изследователите от Университета в Нюкасъл са създали от интересна методика, чийто основен елемент са миниатюрни 3D очила.

В началото учените решили да използват поляризирани 3D очила, подобни на тези, които ни дават в кината. Но експериментът се провалил, защото богомолките били твърде близо до екрана и 3D ефектите не могат да се проявят. След това бе решено да се използват спектрални 3D очила - каквито се използваха в киносалоните в ранните 3D филми. Но тъй като богомолките виждат зле в червения спектър, използвали зелени и сини лещи.

Имало проблем и със закрепването на очилата на главата на богомолката. Затова я охлаждали, тя ставала неподвижна, а лещите закрепвали на главата й с помощта на смес от пчелен восък и борова смола.

След това на насекомите прожектирали 3D филми. Показвали им компютърно генерирани изображения на различни обекти в различна цветова гама.

Богомолките много активно реагирали на визуализираните обемни обекти около тях, опитвайки се да хванат "плячката" с предните си крайници. Така било доказано съществуването на стереоскопично зрение при богомолките. Вероятно такова имат и другите насекоми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !