Малките и големите числа се обработват от различни полукълба на мозъка

Наука OFFNews Последна промяна на 08 март 2016 в 11:00 9078 0

Британски изследователи откриха, че малките и големите числа се обработват от различни полукълба на мозъка, съобщава Imperial College London, позовавайки се на изследването.

В своя експеримент учените повишавали активността на различните полукълба на мозъците на доброволците. За това те използвали комбинирана визуална и вестибуларна стимулация.

За визуалната стимулация се използвали очила, показващи вертикални или хоризонтални линии, а за вестибуларната - рефлексът, който се появява при изливане на топла или студена вода в едно от ушите на човека. Активността на полукълбата учените регистрирали чрез транскраниална електростимулация (чрез електроди по главата на доброволците).

Участниците в изследването били помолени да обработват различни интервали от числа - например, да кажат кое е средното число от даден интервал или да нипашат числата от циферблата на часовника.

Станало ясно, че при стимулиране на дясното полукълбо доброволците назовавали по-малките средни числа (например, 65 в интервала от 52 до 94) и по-едро изобразявали малките числа (от 1 до 6) на циферблата. Стимулацията на лявото полукълбо давала противоположен резултат.

По такъв начин малките числа се обработват от дясното полукълбо на мозъка, а големите - от лявото. Освен това обработката на дадено число като голямо или малко зависела от дадения интервал. В интервала от 50 до 100, например, числото 80 ще бъде обработено като голямо, а от 50 до 300 като малко.

По думите на ръководителя на изследването Карид Аршад (Qadeer Arshad), получените резултати могат да се използват при рехабилитацията на пациенти с едностранни поражения на мозъка, както и при хора с дискалкулия (разстройство в усвояването на смятането).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !