Мълниите може би са дали искрата, от която започва животът на Земята

Ваня Милева Последна промяна на 17 март 2021 в 11:08 6313 0

Въпросът как животът на Земята е започнал отдавна ни заинтригува и нови изследвания показват, че първите мълнии - може би в продължение на милиард години - може би са изиграли решаваща роля за запалването на искрата на живота на тази планета.

От основно значение за идеята е начинът, по който мълниите създават специални стъклоподобни камъни, наречени фулгурити, когато се ударят в земята. Фулгуритите съдържат фосфор, една от ключовите основни съставки за формирането на живота. Тази съставка, представляващи претопен силициев диоксид, често остава заключена в неразтворими скали.

Ранната Земя може да е преживяла достатъчно мълнии за доста дълъг период, освобождавайки необходимото количество реактивен фосфор, за да започне животът, смятат сега изследователите. Всъщност същият процес може да се случи и на други планети.

„Тази работа ни помага да разберем как животът може да се е формирал на Земята и как все още може да се формира на други, подобни на Земята планети“, разказва планетологът Бенджамин Хес (Benjamin Hess) от Йейлския университет.

"Това прави ударите на мълниите важен път за произхода на живота".

Тъй като реактивният фосфор може да се намери в разтворимия минерал шрайберзит, смята се, че метеоритите - богати на шрайберзит - биха могли да доставят фосфор до нашата планета в годно за използване състояние. Въпреки това не се смята, че ерата, когато животът за пръв път е възникнал, е имало много метеоритни удари на Земята.

Използвайки разнообразни образни спектроскопски техники, изследователите разкриват, че шрайберзитът може да бъде намерен и във фулгуритови стъкла, образувани когато мълния удари определени видове богати на глина почви.

След това чрез компютърен модел изследователите изчисляват, че около 1 до 5 милиарда светкавици са се случвали всяка година на ранната Земя, за сравнение днес има само 560 милиона светкавици годишно.

Изкопаем фулгурит в Глен Елин в САЩ. Кредит: Stephen Moshier/Wheaton College

Ако умножим това за около милиард години стават 1 квинтилион удари на мълнии, което означава значително количество използваем фосфор, който след това може да помогне за образуването на ДНК, РНК и другите биомолекули.

Всъщност фосфорът, получен от удари на мълния, може да е започнал да надвишава фосфора от ударите на метеорити преди около 3,5 милиарда години, разказва екипът - което е около времето, когато се смята, че първите основни форми на живот са започнали да се появяват.

Фосфорът е само част от много прецизния коктейл от химикали, който според учените трябва да е бил забъркан на ранната Земя, така че градивните елементи на живота да могат да бъдат създадени чрез последващите реакции.

Нещо повече, за разлика от метеоритите, ударите от мълнии са били концентрирани на сушата в тропическите региони. Това би създало зони с по-обилен фосфор точно там, където останалите съставки за коктейла в живота е по-вероятно да са в изобилие - във водни басейнии на сушата.

Това е и химическият сигнал, който можем да търсим и в екзопланетите - защото ако фосфорът е предизвикал верижната реакция, довела до живот тук на Земята, тогава същата последователност от събития може да се случва и другаде.

"Това представлява механизъм, независим от метеоритния поток, за непрекъснато генериране на пребиотично реактивен фосфор на планети, подобни на Земята, потенциално улесняващ появата на живот за неопределено време", пишат изследователите в своя доклад.

Справка: Hess, B.L., Piazolo, S. & Harvey, J. Lightning strikes as a major facilitator of prebiotic phosphorus reduction on early Earth. Nat Commun 12, 1535 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-21849-2

Източник: Lightning Bolts Could Have Delivered The Spark That Started Life on Earth, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !