Мамини синчета в животинския свят? Майките бонобо помагат на синовете си да имат повече деца

Присъствието на майките помага на репродуктивния успех на възрастните им синове

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 май 2019 в 14:12 4858 0

Кредит: wikipedia

При много социални животни индивидите си споделят задълженията за отглеждане на поколението, но ново изследване на Института за еволюционна антропология Макс Планк в Лайпциг, Германия, открива, че майките бонобо (Pan paniscus) са една крачка напред и всъщност подсигуряват бащинството на синовете си. Проучването е публикувано в списанието Current Biology.

"За пръв път показваме влиянието на майчиното присъствие в така важна за мъжете черта, каквато е тяхната плодовитост," разказва Мартин Сърбек (Martin Surbeck), приматолог в Института Макс Планк. "Изненадани сме да видим, че майките имат толкова силно и директно влияние върху броя на внуците, които имат."

Сърбек и колегите му наблюдават диви популации бонобо в Демократична Република Конго, както и диви популации шимпанзета в Кот д'Ивоар, Танзания и Уганда. Те откриват, че докато майките и на бонобо, и на шимпанзе защитават синовете си при конфликти между мъжките, майките на бонобо се намесват още повече, помагайки в усилията на синовете си да се възпроизведат. Това включва да предпазват синовете си докато опитват да се чифтосват и да пречат на другите мъжки да го правят.

Майките бонобо използват и позицията си в матриархалното общество, за да осигурят на синовете си достъп до популярни места в социалната група и така да постигнат по-висок статус, а оттам и повече възможности за чифтосване. Авторите отбелязват, че такива взаимодействия са редки при шимпанзетата и не повлияват на мъжкото поколение, при тях мъжките имат доминираща позиция над женските и така майчинските намеси имат по-малко влияние, отколкото при бонобо.  

Интересно е, че майките бонобо не помагат по същия начин на дъщерите си, нито пък им помагат за отглеждането на поколението.

"В социалната система на бонобо, дъщерите се разпръсват от родната си общност, докато синовете остават," разказва Сърбек. "А за малкото дъщери, които остават в общността, каквито много малко примери сме наблюдавали, те не получават особена помощ от майките си."

Сърбек и екипът му биха искали за в бъдеще да изучат по-добре ползите от това поведение на майките бонобо. В момента те смятат, че това позволява индиректно продължаване на гените им. 

"Тези женски са открили начин да повишат възпроизводствения си успех без самите те да имат по-голяма поколение," смята ученият. Възможно е високата продължителност на живота след менопаузата при човека, да е еволюирала от този индиректен метод на продължаване на генетичният род. 

Сърбек отчита, че събирането на данни за продължителността на живота в след-репродуктивния период на женските бонобо и шимпанзета ще изисква дълги съвместни проучвания, подобни на това.

"Без помощта и участието на всички места на терен, от които се събираха данни, тези важни взаимодействия можеше да бъдат подминати," допълва той. "Сега очаквам да изучим по-добре въпроса в бъдещето." 

Източник: Science daily - Bonobo mothers help their sons to have more offspring

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !