Мантия невидимка - учени разработиха материал за камуфлаж, наречен "изкуствена кожа"

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 декември 2020 в 01:18 1919 0

Кредит Jinwoo Lee et al./Advanced Functional Materials 2020

Част от тестовете на новото покритие

Екип от изследователи в Южна Корея разработват изкуствена „кожа“, която може да позволи на войниците да се слеят перфектно със заобикалящата ги среда. Подобно наметало може да ги направи невидими не само за обикновените камери, съобщава Defense One, но и за инфрачервените камери за нощно виждане.

Кожата, както е подробно описано в нова статия, публикувана в списанието Advanced Functional Materials, може да се слива и е в състояние да се охлади или нагрее в зависимост от заобикалящата я среда, което да направи бъдещите войници трудни за забелязване на термочувствителни камери.

Отделни „пиксели“ съставляват устройството, всяко от които съдържа термохромни течни кристали, които им позволяват да променят цвета си.

В експериментите екипът показва способностите на наметалото си. Пластина, прикрепена към задната част на ръка, става синя, след като ръката е поставена върху синя повърхност.

Пластирът все още не е в състояние да разпознава околните цветове. Демонстрациите на екипа все още изискват ръчно въвеждане на околните цветове, според Defense One.

Екипът обаче планира да интегрира „микрокамера“, за да позволи „автономно работещо устройство“, както съобщава Сун Ван Ко (Seung Hwan Ko), изследовател от Националния университет в Сеул и ръководител на екипа.

Сун и екипът му също планират да разширят своето изобретение и да позволят на устройството да продължи да функционира при екстремни температури.

Източник: Futurism - RESEARCHERS INVENT MATERIAL THAT COULD CREATE INVISIBILITY CLOAK

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !