26 юни 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Марс ще има пръстен от разрушената си луна, от който ще се образува нова луна, която ще се разруши в нов пръстен и т.н.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 март 2017 в 15:31 45230

Марс има два малки скалисти спътника, наречени Фобос (страх) и Деймос (ужас). Фобос е особено интересен, тъй като тази луна се приближава бавно към Червената планета.

След 70 милиона спътникът ще пресече така наречената граница на Роше*, след което Фобос ще се разкъсва от силата на гравитацията на Марс.

Резултатът ще бъде пръстен, подобен на този на Сатурн. Сега, последните изследвания показват, че частиците на пръстена ще мигрират бавно навън и отново ще се слепнат в една нова луна - пет пъти по-малка от оригиналната.

Този теория на учени от университета Пърдю, Лафайет, Индиана е публикувана в списание Nature Geoscience, за което съобщава сайтът на НАСА.

Този процес вероятно ще бъде цикличен. Според изследователите, този процес е започнал преди милиарди години с разпада на сравнително голяма луна. Нейните фрагменти вероятно са частично паднали на Марс и са оформили Арктическия басейн или Borealis Basin. Останалите парчета са образували пръстенова система, от която бавно израства нова луна - пет пъти по-малка от оригинала. Тази нова луна също мигрира бавно към Марс и се разпада и т.н.

Според изследователите този процес се е случил три до седем пъти.

*Граница на Роше (предел или сфера на Роше) е разстоянието, на което приливните сили, въздействащи на голямо тяло, приближаващо се към още по-масивно тяло, стават по-силни от силите на вътрешно привличане, които не позволяват на тялото да се разруши. Тази граница за първи път е изчислена от френския астроном Едуард Роше (1820-1883г.). Границата на Роше не съществува за тела с малки размери и затова ние ходим по Земята, без да се разпадаме на части. Изкуствените спътници също не се влияят в такава степен от приливните сили. Законът на Роше важи за тела с диаметър над 360 км. Изчислено е, че тела с почти еднаква плътност могат да се приближат на не-повече от 2.45 радиуса на по-голямото тяло, а при приближаване под тази граница по-малкото тяло ще се разруши от гравитационното влияние на по-масивното тяло.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.