Марсианските дерета не са изровени от течна вода

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 август 2016 в 10:00 5128 0

Учени от Университета Джонс Хопкинс представиха доказателства, че деретата на повърхността на Марс не са изровени от водни потоци. Техните изводи са въз основа на анализа на данните за повече от 100 дерета с помощта на спектрометъра CRISM на борда орбиталния апарат Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), съобщава сайтът на НАСА

Статията е публикувана в списанието Geophysical Research Letters.

В този случай учените използват термина "дере" за такива теренни особености на Марс, които имат следните три характеристики: дълбока вдлъбнатина на върха на хълм или планина, дълъг канал и накрая изкопът завършва с ветрило от депониран материал. Деретата са различни от другия вид особености на марсианските склонове, периодичните ивици (Recurring Slope Lineae - RSL), които се отличават със сезонно потъмняване и избледняване. Както бе съобщено на пресконференцията на НАСА от 28 септември 2015 г., силно солена вода в течно състояние е оформила тези периодични ивици. (вж "Солената вода на Марс")

Новото изследване се фокусира върху деретата и процеса на тяхното образуване като се добавя информация за състава на скалите върху предварително направени изображения.

Марсианските дерета, както се вижда в горната снимка от HiRISE на Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА приличат на дерета на Земята, които са издълбани от вода в течно състояние. Изображение: NASA/JPL-Caltech/UA/JHUAPL

Основната цел на изследването е да се намерят следи от минерали, съдържащи вода, освен това е сравняван състава на скалите вътре и извън деретата. Учените са успели да анализират повече от сто дерета. В резултат на това не е намерено доказателство за наличието на големи количества течна вода или свързани с нея странични продукти. Това означава, че деретата са образувани от действието на други процеси, като една от хипотезите е замразяване и последващо размразяване на въглероден диоксид.

"На Земята и на Марс, ние знаем, че присъствието на филосиликати - глини - или други хидратирани минерали е белег, че са образувани във вода в течно състояние," - коментира ръководителят на изследването Хорхе Нунес (Jorge Núñez). "В нашето изследване, ние не намерихме доказателства за глини или други хидратирани минерали в повечето от деретата, които проучихме. А изследваните ерозирали отломки от древни скали, спуснали се по склона надолу, нямаха следи от въздействието на вода. Тези дерета, изрязани в терена и с глинени отлагания, вероятно са образувани преди милиарди години, когато течната вода е била по-изобилна на повърхността на Марс".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !