Марсоход на НАСА откри неизвестни досега органични молекули на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 05 ноември 2021 в 07:33 15146 0

Curiosity изкачва склон Шарп. Северът е отляво, а западът е отдясно, с ръба на кратера Гейл на хоризонта и на двата края. Кредит: NASA

Използвайки нов бордов инструмент, марсоходът Curiosity на НАСА открива следи от неоткрити по-рано органични молекули на Марс.

Нито една от органичните молекули, идентифицирани в пясъка, не съдържа недвусмислени признаци на живот, но те предполагат, че новата техника, която не изисква от марсохода да пробива марсианските скали, е ефективен инструмент, когато става въпрос за търсене на доказателства за въглеродни молекули, които са важни градивни елементи за живота, какъвто го познаваме.

Експериментът се провежда, след като марсоходът се е готвел да вземе проби от марсианската скала в основата на връх Шарп, инструментът му за сондиране му изведнъж спира да работи, защото се натъква на неравност на пътя, докато търсеше признаци на живот на Червената планета в края на 2016 г.

Вместо да прекъснат мисията, докато проблемът може да бъде отстранен, изследователите от НАСА просто сменят подхода.

Вместо да се пулверизират скални проби на прах, малко насипен пясък, който вече е бил загребан, е въведен в „лабораторията за мокра химия“ (wet chemistry lab) на Curiosity.

Тази бордова лаборатория включва само девет чаши разтворител, които могат да се използват само веднъж, така че изследователите трябва да бъдат наистина придирчиви кои проби в крайна сметка изберат.

Органичните съединения в марсианската скала са изключително трудни за откриване, защото след като се нагреят, те се разпадат на по-прости молекули .

Ако тези органични съединения обаче реагират първо с други химикали, е по-вероятно те да влязат в газов хроматограф и мас спектрометър за анализ, без да се разрушат. Затова има и само девет чаши разтворител в Curiosity.

Това е умело проектирана система, която позволява бързо да се анализира почвата на Марс дистанционно от нашата собствена планета. 

Екипът на НАСА не е очаквал пясъкът да се окаже богат на органични вещества, но не са и били уверени, че ще могат да продължат да сондират на планетата занапред, така че са сметнали, че си струва да опита.

Изследователите откриват няколко органични съединения, включително амоняк и бензоена киселина. Някои от органичните съединения никога преди не са били идентифицирани на Марс.

Сега, няколко години по-късно, резултатите са рецензирани и публикувани.

Както бе споменато по-горе, наличието на тези органични молекули не означава категорично, че някога е имало живот на Марс и в пробата не са открити производни на аминокиселини.

Но това, което е вълнуващо, е, че тази нова техника вече може да се използва за търсене на признаци на живот, дори когато няма възможност за сондиране.

В крайна сметка бе нужно време повече от година, преди инженерите на Земята да успеят да поправят бормашината на Curiosity и да я върнат в действие, но дотогава вече знаехме, че химичната лаборатория на марсохода може да работи.

До 2019 г. втората чаша бе готова за използване за проба от глинеста скала от връх Шарп. Скоро предстоят и други анализи не само на Марс, но и на Земята.

НАСА планира да проведе мисия през 30-те години на този век, за да събере останалите проби на Curiosity, така че да могат да бъдат анализирани по-внимателно тук, на нашата планета.

Справка: Millan, M., Teinturier, S., Malespin, C.A. et al. Organic molecules revealed in Mars’s Bagnold Dunes by Curiosity’s derivatization experiment. Nat Astron (2021). https://doi.org/10.1038/s41550-021-01507-9

Източник: NASA Rover Has Found Previously Unknown Organic Molecules on Mars
CARLY CASSELLA, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !