Марсоход на НАСА засне слънчево затъмнение на Марс (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 21 април 2022 в 10:59 19024 0

Кредит NASA

Представете си, че стоите на Марс и виждате това със собствените си очи.

Марсоходът Perseverance засне как луната с формата на картоф Фобос минава пред Слънцето от гледната точка на кратера Jezero на Марс.

Perseverance използва своята система за камери с висока разделителна способност Mastcam-Z, за да заснеме това видео на Фобос.

Сопред НАСА резултатът е най-приближеното наблюдение на слънчево затъмнение на Фобос, правено някога от марсианската повърхност.

Странното за нас затъмнение се случва на 2 април 2022 г. (земната дата, разбира се) и затъмнението продължава малко над 40 секунди. Това означава, че видеото е много близко до това, на което Perseverance е свидетел в реално време.

Времето, необходимо за затъмнението на Слънцето в случая, е много по-малко от едно типично слънчево затъмнение, включващо земната Луна, тъй като Фобос е около 157 пъти по-малък от нашата собствена Луна.

Mastcam-Z има специални слънчеви филтри, които му позволяват да гледа директно към Слънцето. Видеото е с толкова висока разделителна способност, че дори се виждат слънчеви петна на Слънцето.

Фобос е на орбита около Марс на едва 6000 км над повърхността на планетата. Така Марс и Фобос са най-близо един до друг, отколкото която и да е друга планета и нейния спътник в Слънчевата система. Заради тази близост гравитационните приливни вълни, предизвикани от Марс са набраздили повърхността на Фобос, по-голямата от двете му луни. Спътника се спуска към планетата си с около 2 метра на всеки сто години. Учените очакват двете да се съберат след 30 до 50 милиона години.

Учените казват, че всеки път, когато се наблюдават тези затъмнения, това им позволява да измерват фините промени в орбитата на Фобос във времето. Приливните сили на тази луна привличат вътрешността в дълбочина на Червената планета, както и нейната кора и мантия и така изучаването на това колко се измества Фобос във времето разкрива нещо и за това колко устойчиви са кората и мантията и по този начин от какви материали са те.

За нас обаче гледката е невероятна и вдъхновяваща.

Източник: Wow! Perseverance Sees a Solar Eclipse on Mars, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !