Марсоходът Curiosity има проблем и спря работа

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 декември 2016 в 08:10 3341 0

Кредит NASA

Последната снимка от Curiosity.

Марсоходът Curiosity има проблеми с двигателя, който задвижва дрелката му за вземане на проби. Curiosity няма да се движи или да взема проби с механичната си ръка, докато екипът на НАСА не диагностицира неизправността на двигателя на дрелката, съобщават от агенцията.

Марсоходът се намира в подножието на планината Шарп, където щяха да се събере седмата колекция проби от собдиране за 2016 г. Екипът на роувъра установи на 1 декември, че Curiosity не извършва командите за пробиване.

Подвижният приемник открил грешка в ранен етап, в който "бормашина емисия" От строя е излязъл механизмът на манипулатора на робота,  който насочва дрелките към скалата.

В момента екипът изяснява причините за проблема. За тази задача инженерите използват тестов ровър, който е на земята и на който проверяват проблемите.

"Ние сме в процес на определяне на набора от диагностични тестове, за да оценим внимателно състоянието на механизма на дрелката. Ние използваме нашия тестов роувър тук, на Земята, за да изпробваме тези тестове, преди да ги направим на Марс,"  - заяви заместник-ръководителят на проекта Стивън Лий (), към Jet Propulsion Laboratory на НАСА. "За да бъдем предпазливи, докато не изпълним тестовете на Curiosity, ще се ограничат всякакви динамични промени, които биха могли да повлияят на диагнозата. Това означава, че няма да се движи ръката и няма да се придвижва по повърхността, за да не се разклаща марсохода."

Две сред множеството от възможни причини, според екипа, може да са повреда във фиксаторите на дрелките, които може би не се освобождават напълно или електрониката на мотора на механизма не функционира както трябва. Лий заяви, че може да съществуват и други сценарии, но първата стъпка е да се определи защо двигателят не работи правилно. И двата изброени проблема, според експертите на НАСА, могат да бъдат решени

Curiosity се отправи към Марс на 26 ноември 2011, кацането стана на 6 август 2012 в района на кратера Гейл. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !