Мащабно проучване доказа положителните ефекти от кетамина върху депресията

Антония Петрова Последна промяна на 08 май 2017 в 12:08 9079 0

Снимка: Pixabay

Кетаминът е използван за облекчаване на болката или като опиат за развлечение, но много скоро може да се окаже, че е съществена част от лечението на депресия.

Няколко проучвания са насочвани към ефективността на кетамина в помощ на лечението на психически разстройства, като мета-анализите потвърждават репутацията на медикамента.

Поради липсата на широкомащабно проучване обаче, учени от Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences към Университета на Калифорния Сан Диего решават да използват Adverse Effect Reporting System (FAERS) на американската Агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA) и провеждат такова. Резултатите му са публикувани в списание Nature.

Те показват, че 41 000 души, които употребяват кетамин за намаляване на болката, имат симптоми на депресия наполовина по-рядко в сравнение с пациенти, които са лекувани за болка с други медикаменти.

Снимка: Pixabay

"Одобрените лечения на депресия в момента от FDA се провалят при милиони хора, защото не действат или не са достатъчно бързи", пише в изявление главният автор на проучването проф. Рубен Абагян (Ruben Abagyan). "Това проучване разширява малките клинични доказателства, че кетаминът може да бъде използван да намалява депресията, и предоставя необходимите твърди статистически данни в подкрепа на по-широкото клинично приложение и възможни обширни клинични опити", пише още проф. Абагян.

In vivo проучвания върху мишки показват, че кетаминът действа върху АМРА-рецептори в мозъка, като значително ограничава поведение, свързвано с депресия. Проучването също така излага изненадващи ефекти на антидепресант и при други медикаменти, като Ботокс, противовъзпалителното лекарство Диклофенак и дори антибиотика Миноциклин, който може да бъде свързван с противовъзпалителни действия, съобщава IFL Science.

Учените не са сигурни защо ботокса се появява в тази категория и разследват дали ефектите не са по-скоро психологически, отколкото фармакологични, като го сравняват с други козметични медикаменти също чрез FAERS. Тази система обикновено се използва за проверка на лекарства за техните вредни странични ефекти, но учените в този случай я използват за подчертаване на липсата на симптоми. 

"Подходът, който използваме, може да бъде приложен към всяко друго състояние, и може да разкрие нови и важни употреби за хиляди вече одобрени лекарства, без големи инвестиции в допълнителни клинични тестове", смята съавторът на проучването Тигран Макунтс (Tigran Makunts).

По света 300 милиона души страдат от депресия. Без подходящо лечение това състояние може да стане хронично, като увеличи риска от смърт заради самоубисйтва, сърдечни болести или други фактори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !