Масовото тестване може да унищожи епидемията за седмици, твърди проучване

Ваня Милева Последна промяна на 23 ноември 2020 в 10:15 6120 0

Кредит Wikimedia Commons

Масовото прилагане на бързи тестове за COVID-19 - особено на такива, които нямат признаци на инфекция - може да сложи край на пандемията в рамките на шест седмици, твърди ново проучване на изследователи от Харвардското училище за обществено здраве  и Университета на Колорадо Боулдър.

Проучването, публикувано на 20 ноември в рецензираното списание Science Advances, твърди, че бързите тестове, макар и по-малко надеждни, могат да позволят на органите на общественото здравеопазване да разчитат на по-целенасочени интервенции, а не на блокиране в цялата икономика, ако се разгърнат масово.

Бързите тестове са с ниска цена и дават резултати за броени минути, а не за дни като PCR теста. Ако половината американско население се изследва ежеседмично, като тези, които са положителни, се изолират от останалите, въздействието ще бъде огромно, пишат изследователите.

„Нашата констатация е, че що се отнася до общественото здраве, по-добре е да имаме по-малко чувствителен тест с резултати днес, отколкото по-чувствителен тест с резултати утре“, заявява Даниел Ларемор (Daniel Larremore), професор по компютърни науки в Университета на Колорадо Боулдър и водещ автор проучването.

„Вместо да казваме на всички да си стоят вкъщи, за да сме сигурни, че  един болен няма да разпространява заразата, бихме могли да накараме само заразните хора да стоят у дома си, за да могат всички останали да продължат живота си".

Според проучването, базирано на математическо моделиране, проверката с бързи тестове на три четвърти от населението на един град на всеки три дни би намалила броя на заразените в крайна сметка с 88%, "достатъчно, за да изчезне епидемията в рамките на шест седмици".

"Тези бързи тестове са тестове за заразност", отбелязва в прессъобщение Майкъл Мина (Michael Mina), професор по епидемиология в Харвард и съавтор на изследването, .

„Те са изключително ефективни при откриването на COVID-19 за заразни хора“.

Масовото използване на "евтини, бързи тестове" е една от ключовите стратегии, които се разглеждат от новоизбрания президент Джо Байдън, съобщи Politico в петък.

Справка: Test sensitivity is secondary to frequency and turnaround time for COVID-19 screening
Daniel B. Larremoreet al., Science Advances 20 Nov 2020
DOI: 10.1126/sciadv.abd5393

Източник: Radical Testing Plan Could 'Drive Epidemic Toward Extinction' in Weeks, Study Claims, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !