22 юни 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мъжете и жените убиват по различни начини

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 март 2019 в 13:03 22670

Психолози от Университета на Пенсилвания установиха, че принципът, по който един сериен убиец избира жертвата си, зависи от пола на убиеца. Изследванията са публикувани на страниците на Evolutionary Behavioral Sciences.

Исторически, мъжете са ловували големи бозайници, проследявайки стадата и преследвайки плячката, докато жените избират и подбират храна близо до домовете си.

Около 95% от историята си човечеството е прекарало по модела "ловци-събирачи". Професорът по психология Мариса Харисън (Marissa Harrison) и екипът ѝ решават да проследят половите различия в психологията на серийните убийци в съответствие с първобитния модел.

Данните са събрани от авторитетни и проверени медии. След преглед на много архиви, учените избраха 55 мъже и 55 жени, извършили престъпления в Съединените американски щати от 1856 до 2009 г. Освен това едно от условията за подбор на кандидатите е да са извършили първото си убийство на една и съща възраст.

След подробен анализ на получените данни психолозите стигат до заключението, че мъжете са шест пъти по-склонни да убиват непознати, често със сексуален мотив, като запазват трофеи от престъпленията си. Жените два пъти по-често убиват най-близките си хора, често роднини и прибират нещо ценно.

Освен това само 3,6% от жените проследяват своите жертви, което не може да се сравни с 65,4% сред мъжете.

„Намерихме само две съобщения за жени-преследвачки в архивите“, обяснява Харисън. "Трябва да се отбележи, че и в двата случая са участвали мъже в изготвянето на плана за убийството".

Изследователите установиха и друга интересна тенденция в това, как обществото дава имената на известните убийци. Жените е по-вероятно да имат прякори, които отразяват техния пол, като например "Веселата Джейн" или "Жената тигър". Прозвищата на нъжете по-често слагат акцент върху жестокостта и уникалния стил на престъпника, например "Месарят от Канзас Сити".

„Историята не може да предопредели поведението на отделния човек“, отбелязва Харисън. "Тя само позволява да се направят прогнози, базирани на нашето еволюционно минало. Ако обаче знаете, че мъжете са по-склонни да извършат престъпление по определен начин, а жените - по друг, това може да помогне на следователите в тяхната работа”.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.