Мъжете, които участват в домашните дейности, са по-привлекателни за жените

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 февруари 2020 в 00:07 2431 0

Кредит pixabay

Бащите, които участват ежедневно в отглеждането на децата си и споделят с тях домакинската работа, не само успяват да възпитат по-добре приспособени и социално адекватни възрастни, но са и по-привлекателни за жените. 

Социолозите Скот Колтрейн (Scott Coltrane) и Мишел Адамс (Michele Adams) от Университета на Калифорния, Ривърсайд, разглеждат данните от национални проучвания и откриват, че учениците, които помагат с домашните задължения на бащите си, се разбират по-добре с връстниците си и имат повече приятели. Освен това те имат по-малка склонност към непослушание към учителите, по-рядко създават проблеми в училище и по-рядко са депресирани или дистанцирани. 

"Когато мъжете вършат домакински дейности за другите, това учи децата на сътрудничество и демократични семейни ценности", обяснява Колтрейн, който изучава промяната в ролята на бащите в семейството. "Преди мъжете смятаха, че жените им трябва да вършат цялата домакинска работа и родителството, но днес жените са равноправни участници на пазара на труда и мъжете поемат повече задачи у дома и при отглеждането на децата."

Според изследване, проведено от д-р Джон Готман (John Gottman) от Университета на Вашингтон, когато мъжете допринасят повече в домакинството, жените им имат по-голямо желание за сексуален контакт. Според Колтрейн съпругите така са по-малко стресирани от поддържането на баланса между работата и домакинските задължения. Освен това двамата автори и други учени обясняват, че дамите приемат домашните дейности на мъжете като израз на любов и грижа и затова са по-привлечени сексуално от партньорите си. Въпреки че в тези семейства има спорове кой коя задача да извършва, изглежда тези връзки се развиват по-добре.

View this post on Instagram

Just so y'all know who was doing the baking today... Yeah, buddy! Your boy got it in! Merry Christmas and stuff...

A post shared by Justin Timberlake (@justintimberlake) on

Колтрейн и Адамс изследват данните от проучване за развитие на децата с участието на 3 563 деца и техните родители. Според това изследване, бащите все пак правят по-малко от майките, но все по-често поемат поне част от отговорностите като пазаруване или изпращане на децата на училище. 

Въпреки че повечето американци все още са само помощници, те извършват по-голям дял от рутинните задължения, свързани със семейството като готвене и чистене. Не само вършат повече домакинска работа, но и имат повече тенденция да прегръщат децата си и да им казват, че ги обичат, в сравнение с миналото. Накратко, учените смятат, че поне някои бащи започват да приличат повече на майките. 

Между другите резултати, средно бащите прекарват три часа от почивен ден в общуване с децата си в училищна възраст, което е значително повече в сравнение с предишните десетилетия. Едновременно с това обаче общуването между бащите и децата остава оформено според остарели очаквания за ролите на мъжете и жените. Например бащите прекарват около четири пъти повече време, спортувайки с децата си, отколкото майките и по-скоро играят и се забавляват с тях, вместо да вършат заедно домашни задължения.  

В свои по-ранни трудове Колтрейн и Адамс съобщават, че мъжете, които вършат с децата си традиционни мъжки дейности като спорт по-рядко споделят домакинските задължения или помагат с уроците. 

"Един от ключовете за успешно разпределяне на задачите между съпрузите е убедеността в равноправието на половете", обяснява Колтрейн, който посочва, че мъжете и жените, които вярват, че бащите трябва да взимат участие, по-лесно си поделят всякакъв тип домакинска работа. 

Учените откриват и че децата, които вършат задълженията си заедно с бащите показват дори по-добро поведение, от тези, вършейки го с майките. 

"По-малко мъже вършат домакинска работа от жените", разказва Адамс, "и затова когато си я поделят това влияе повече на децата. Вършейки домакински задачи с децата си, бащите показват модел на кооперативно семейно партньорство".

Според двамата изследователи, когато децата виждат бащите си да са ангажирани в домакинството, това ги подготвя да споделят домашните задължения с бъдещите си партньори. 

Източник: University of California, Riversdale - When Dads Clean House, It Pays Off Big Time

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !