Мъжете са по-агресивни, когато жените са в повече (видео)

Георги Гърков Последна промяна на 19 октомври 2016 в 13:52 8617 1

До неотдавна се смяташе, че повече мъже на едно място означава повече насилие.

Но тази идея беше наскоро опровергана от цялостен анализ на връзката между съотношението на мъже и жени и нивата на престъпност в САЩ. Анализът е публикуван в списание Human Nature.

Оказва се, че на местата, където мъжете превъзхождат числено жените, нивата на убийства и нападения, както и на престъпления със сексуално посегателство (изнасилвания, малтретиране и проституция), са по-ниски, разказва New Scientist.

Съвсем обратната тенденция е налице - по-високите нива на насилие са регистрирани в области с повече жени, отколкото мъже.

Райън Шахт (Ryan Schacht) от Университета в Юта и негови колеги анализирали данни за съотношението между половете от всички 3082 окръзи на САЩ, предоставени от US Census Bureau за 2010 г. Те ги сравнили с данни за броя на престъпленията от същата година, предоставени от ФБР. За целите на анализа е използвана единствено информация за мъже и жени на репродуктивна възраст.

Мъжките морски слонове се бият до кръв при повече женски.

При всичките видове нарушения е установена корелация между по-голямото количество мъже и по-нисък брой престъпления - дори когато бъдат отчетени допринасящи фактори като бедността, например.

Според Шахт, когато жените са в недостиг, на мъжете се налага да бъдат по-предани, за да спечелят и задържат партньора до себе си. При изобилие от жени, мъжете разполагат с по-голям избор и са по-склонни към промискуитет (безразборни сексуални връзки) - което увеличава шансовете за възникването на конфликт с други мъже и за извършването на сексуални посегателства.

"Когато жените са малко, те се възприемат в очите на мъжете като ценен ресурс и това прави една връзка по-здрава.", обяснява Шахт. "Но когато жените са в изобилие, мъжете стават по-малко ангажирани към даден партньор и по-заинтересовани от преследването на няколко връзки. Това ги поставя в конфликт помежду им, поради промискуитета и липсата на ангажираност. В края на краищата, мъжете променят поведението си според търсенето и предлагането.", обяснява Шахт.

Животинска логика

Проучванията в Китай, където мъжете силно превъзхождат жените по численост - особено в селските райони, показват съвсем различна картина според Тереза Хескет (Therese Hesketh) от University College London. "В Китай не установихме връзка между по-големия брой мъже и нивата на насилие.", обяснява тя. "Вместо това голяма част от самотните мъже в селските райони бяха депресирани и затворени. Въпреки че измерихме по-високи резултати по скалите за агресия, не открихме доказателства за по-високи нива на престъпност или тревожност при жените."

"Скорошни изследвания при животните също показват сходни на нашите открития. Когато има изобилие от женски, а мъжките екземпляри се срещат рядко, мъжките се конкурират по жесток начин помежду си, показват по-голям промискуитет и е по-малко вероятно да се захванат с отглеждане на поколение", допълва Шахт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.10 2016 в 19:02

Ми нормално. Когато женските не са в положение да избират (независимо заради баланс на половете или по други причини) конкуренцията се прехвърля при мъжките.