Мъжки молци, генно модифицирани да убиват женски, са пуснати в природата

Ваня Милева Последна промяна на 30 януари 2020 в 00:03 4194 0

Plutella xylostella. Кредит: Wikimedia Commons

В щата Ню Йорк са пуснати генно модифицирани мъжки зелеви молци, предназначени да заличат популациите от вредители.

Изпитанията на терен показват, че тези ГМ молци, чиито женски потомци умират поголовно, биха могли да помогнат за контрола на този основен вредител по зелевите култури.

Oxitec, британската компания за биотехнологии, която стои зад проекта, вече проведе теренни изпитания на този метод за контрол на комарите, които разпространяват заболявания като денга. Но полевите изпитания против молеца са първите за вредители по културите, твърдят от компанията.

Ларвите на зелевия молец (Plutella xylostella) изяждат листата на растенията от род Зелеви (Brássica) като зеле, карфиол, броколи и рапица и развиват устойчивост към пестициди много бързо. Молците са основен вредител в световен мащаб, причинявайки щети, оценени на 5 милиарда долара годишно. 

За да създаде своите ГМ молци, Oxitec добавя два гена, които правят молците податливи на пестициди. Единият от гените просто кодира флуоресцентен в червено протеин, така че насекомите лесно могат да бъдат идентифицирани в дивата природа.

Другият ген убива ларвите скоро след излюпването им - но се включва само при женските. Така че, когато мъжките ГМ молци се чифтосват с немодифицирани женски, всички женски потомци умират, но мъжките оцеляват и предават смъртоносния ген на своето потомство.

Тъй като половината от потомството на ГМ мъжките умира, леталният ген трябва да изчезне само след няколко поколения. За да се потисне дивата популация, ще трябва да бъдат пускани редовно ГМ мъжки.

В полевите изпитвания, проведени през август и септември 2017 г. в станцията за селскостопански експерименти в Университета Корнел в Ню Йорк, са били пуснати между 1000 и 2500 мъжки в шест различни условия. След това екипът намери някои от молците, за да потвърди, че са оцелели в дивата природа и заяви, че молците са също толкова конкурентни на дивите мъжки молци в чифтосването с женски, колкото са били в лабораторните опити, направени в САЩ и Великобритания.

Както се очакваше, ГМ щамът не се запазва в природата. 

Компанията Oxitec се надява да получи одобрение да започне да продава своите ГМ зелеви молци на фермери в САЩ. Той също така планира да използва същата технология за справяне с други вредители по културите като ларвите на Spodoptera frugiperda, вредител по царевицата.

Oxitec е провел полеви опити на своите ГМ комари на Каймановите острови, Бразилия, Панама и Малайзия. В момента тече второ изпитание в Бразилия и Oxitec се надява да получи разрешение за изпитание в САЩ.

Справка: Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, DOI: 10.3389/fbioe.2019.00482

Източник: Male moths genetically modified to kill females released in the wild, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !