Мазнините ни защитават срещу инфекции

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 декември 2017 в 08:14 5097 0

Кредит Pexels

Около Коледа и Нова година често натрупваме някой друг килограм в повече. Но спокойно - не всички мазнини са лоши.

Експерименти с мишки и маймуни показват, че това е необходимо за съхраняването на важни имунни клетки и дори може да ни направи по-ефективни при борбата с инфекциите, съобщава NewScientist.

Изследването е публикувано в  Immunity.

Ясмин Белкайд (Yasmine Belkaid) от Националния институт по здравеопазване в САЩ и нейният екип са открили, че един вид имунна клетка - наречена Т-клетка с памет (memory T-cell) - се натрупва в телесните мазнини на мишките. Тези клетки се научават да се борят с инфекциите. Ако се изложат на патоген, следващия път, когато го срещнат, те дават по-силен отговор.

Когато изследователите заразяват мишки с паразити или бактерии, забелязват, че мемори Т-клетките се натрупват гъсто в телесните мазнини на животните. Изследванията показват, че тези клетки изглежда са по-ефективни от тези, натрупани в други органи, като например имат по-добра репликация и освобождаване на химични вещества за борба с инфекциите.

Когато мишките отново са изложени на същите патогени, мемори Т-клетките, натрупани в мазнините, дават най-бързата реакция.

Екипът на Белкайд установи, че маймуните също имат много мемори Т-клетки в тялото си и че тези клетки функционират по-добре, когато са в мазнините.

"Това означава, че мастната тъкан не е само вместилище на мемори клетките, а и че тези клетки имат подобрена функция", разказва Белкайд. - Тъканта е като магическа отвара, която може оптимално да активира Т-клетките.

Имплантирани мазнини

В по-нататъшен експеримент, екипът взема телесна мазнина от мишки, които са били изложени на патоген, и я имплантира в мишки, които никога не са били заразявани с него. Когато тези мишки бяха изложени на бактерии или паразити, мемори клетките в донорската мазнина реагираха бързо, давайки им толкова защита, колкото ако се бяха сблъскали с патогена преди това. "Това е достатъчно, за да се осигури добра защита срещу инфекция", коментира Белкайд.

Тя смята, че тези мемори Т-клетки са особено силни, защото могат да се хранят с богатата на енергия мастна тъкан, в която се съхраняват. "Тя има огромно количество хранителни вещества", обяснява тя. 

Констатациите трябва да променят начина, по който мислим за мазнините, коментира Антъни Феранте (Anthony Ferrante) от Колумбийския университет в Ню Йорк. "Ако вземем учебник, той ще изброи имунните органи като лимфни възли, тимус, но това проучване ще промени това. Мазнините също трябва да се смятат за имунни органи, заявява ученият. 

Не всички мазнини са добри. Когато хората  затлъстеят, отношението между мастната тъкан и имунните клетки изглежда се променя, което води до вредни инфекции. Но някои мазнини са много здравословни, отбелязва Белкейд.

"Не мисля, че малките натрупвания на мазнини, които преживяваме, ако хапнем твърде много от пуйкката по Коледа, ще засегнат нашата имунна система", казва Феранте. - Има някаква утеха в знанието, че в нашата мазнина се случват може би добри неща. Белкайд сега търси имунни клетки в биопсии на човешка мастна тъкан.

Ако ги открие, тя ще се опита да разбере какво точно правят мастните клетки, за да увеличат силата на тези клетки. Тя се надява, че това може да доведе до нови начини за засилване на имунния отговор на тялото към инфекции, рак и ваксинации. "Може да вземем имунни клетки от човек, да ги направим по-агресивни и по-способни да се борят с рака и след това да ги върнем", обяснява Белкайд.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !