Мелодията и думите на песните се обработват в различни полукълба на мозъка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 март 2020 в 00:20 4982 0

Кредит pixabay

Слушането на песни е много разпространена дейност, която се основава на способността на мозъка ни да обработва едновременно реч и музика. Ново изследване, публикувано в Science, изучава как мозъкът се справя с тази задача и се оказва, че различни страни от него отговарят за възприемането на думите и мелодията.

Вдъхновен от способността на птиците да разграничават звуците по време и честота, Робърт Заторе (Robert Zatorre), професор в института по неврология на Университета МакДжил в Монреал и съавтор на изследването, решава да провери дали същото се случва и при хората.

За целта екипът използва помощта на композитор и сопрано. Те помагат да се направят 100 различни акапелни песни, всяка от 10 изречения, изпяти с 10 оригинални мелодии с дължина няколко секунди. След това учените разместват времето и честотата на някои от записите, преди да помолят 49 участници да определят дали в двойки от песни мелодията и думите са същите, или се различават.

Учените откриват, че когато се промени времето, участниците вече не могат да разберат текста, но все още разпознават мелодията. От друга страна, при промяната на честотата, думите остават разпознаваеми, но мелодиите - не.

Докато слушат песните, мозъците на участниците са сканирани с ЯМР. Резултатите показват, че различни страни от мозъка участват в разпознаването на всеки от елементите. Речта се обработва основно в левия слухов кортекс, докато мелодията активизира основно дясното полукълбо. 

Идеята, че лявото и дясното полукълбо реагират на реч и музика различно, не е нова. Даниела Самлър (Daniela Sammler) от Института за когнитивни и невронауки Макс Планк в Лайпциг, която не е част от изследването, обяснява:

"Ако имате инсулт в лявото полукълбо е много по-вероятно да имате проблем с речта, отколкото ако имате инсулт в дясното полукълбо."

Други изследвания показват също, че увреждането на части от дясното полукълбо могат да засегнат способността на хората да възприемат музиката.

Изследването допълва вече известното защо съществува тази специализация и се свежда до типа акустична информация (в този случай време и честота), която се съдържа в звуковите вълни. 

Това проучване използва изречения на английски и френски език, но в бъдещето екипът планира да използва по-мелодични езици като тайландски и мандарин, за да се провери дали това ще повлияе на резултатите. 

Източник: IFLScience - Words And Melodies Are Decoded In Different Sides Of The Brain

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !