Мерките срещу коронавируса може да са предотвратили 120 000 смъртни случая в цяла Европа

Ваня Милева Последна промяна на 03 април 2020 в 09:20 6901 0

Кредит Rawpixel

Строгите мерки в цяла Европа за социално дистанциране с цел забавяне и потискане на разпространението на COVID-19 са предотвратили хиляди смъртни случаи, установи ново проучване.

Констатациите идват от нов анализ на изследователи от Имперския колеж в Лондон (ICL), който оценява потенциалното въздействие на интервенциите в 11 европейски държави за противодействие на пандемията на коронавирус - включително закриване на училища и блокиране на границите.

Според изследването до 120 000 смъртни случаи вече са били предотвратени в 11 страни, включително Великобритания, Италия и Испания. Изследователите обаче добавят, че прогнозният дял на хората, които са били заразени с вируса, може да е само между 2 до 12% от населението.

Докладът е тринадесетият, който ще бъде публикуван от Съвместния център на СЗО за моделиране на инфекциозните заболявания в рамките на  MRC Център за глобален анализ на инфекциозни заболявания (GIDA)Институт за болести и анализи на спешните случаи на Abdul Latif Jameel (J-IDEA), в сътрудничество с факултета на ICL по математика.

Реакцията на цяла Европа

Понастоящем много европейски държави прилагат безпрецедентни мерки за смекчаване на въздействието на COVID-19, включително изолиране на потвърдени и предполагаеми случаи, закриване на училища и университети, забрана на масови събирания и наскоро широко мащабно социално дистанциране, включително блокиране на локално и национално ниво.

Такива интервенции са насочени към овладяване на епидемията, за да се предотврати несъмненото увеличаване на случаите, които биха претоварили капацитета на здравните системи. Сега най-новият математически модел показва, че тези мерки може  да имат значително въздействие, като потенциално предотвратяват до 120 000 смъртни случая в цяла Европа.,

„Разбира се, това е труден момент за Европа, но правителствата предприемат значителни стъпки, за да гарантират, че няма да се претоварят здравните системи. Има сигурни доказателства, че това е започнало да работи и кривата се изравнява", заяви
д-р Самир Бхат (Samir Bhatt), автор на доклада и старши преподавател от Школата за обществено здравеопазване.

„Вярваме, че са спасени голям брой животи. Въпреки това е твърде скоро да се каже дали сме успели да контролираме напълно епидемиите и ще трябва да се вземат по-трудни решения през следващите седмици“.

Д-р Сет Флаксман (Seth Flaxman), водещ автор на най-новото проучване от катедрата по математика, добавя: „Макар броят на смъртните случаи продължава да нараства, виждаме достатъчно силен сигнал в данните, за да заключим, че продължителните драстични действия, предприети от европейските правителства, вече са спасили животи чрез намаляване на броя на ежедневните нови инфекции.

„Но тъй като тези интервенции са въведени неотдавна в повечето страни и съществува изоставане между инфекцията и смъртността, ще е нужно повече време - от дни до седмици - тези ефекти да се отразят в броя на ежедневните смъртни случаи.“

Моделиране на въздействието

В последния доклад изследователите целяха да моделират вероятното въздействие на предприетите интервенции върху намаляването на смъртността. Екипът използва ежедневните данни в реално време от Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) за броя на смъртните случаи в 11 европейски държави: Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария, а също и от САЩ.

Моделът се фокусира върху репродуктивното число R - средният брой нови инфекции, генерирани от един заразен човек. Приема се, че промените в репродуктивното число са незабавен отговор на тези интервенции, които се осъществяват, а не по-широки постепенни промени в поведението. Като цяло моделите преценяват, че страните са успели да намалят репродуктивния си брой.

Анализът на екипа показва, че при сегашните интервенции, които продължават да се прилагат, мерките в всичките 11 държави са предотвратени между 21 000 и 120 000 смъртни случаи до 31 март. Изследователите добавят, че още много смъртни случаи ще бъдат предотвратени, ако мерките продължат, докато разпространението не спадне до ниски нива.

„Нашите резултати показват, че интервенции като социално дистанциране или блокиране вече са спасили много животи и ще продължат да спасяват човешки животи“, обяснява проф. Аксел Ганди (Axel Gandy), шеф на катедрата по статистика във факултета по математика. „Въздействието на пандемията е изключително - но би било много по-лошо без интервенциите. Поддържането на мерките е от решаващо значение за контролирането му".

Освен това намаляването на смъртността последният доклад изчислява, че между 7 и 43 милиона души са били заразени с коронавирус (SARS-CoV-2) във всички 11 страни до 28 март, което представлява между 1,88% и 11,43% от населението.   

Като се има предвид изоставането от 2-3 седмици между настъпването на промените в предаването навируса и когато това може да бъде наблюдавано при тенденциите на смъртните случаи, все още може да е твърде рано да се разбере доколко последните намеси са били ефективни за повечето от 11-те страни.

Изследователите подчертават, че резултатите са силно обусловени от данните от страни с по-напреднали епидемии и по-ранни интервенции. Важно е, обясняват те, че съществуващите мерки за социално дистанциране остават в сила и тенденциите в новозаразените и смъртните случаи ще се наблюдават отблизо през следващите дни и седмици, за да се гарантира, че предаването на вируса се забавя.

„Европейците, подобно на много други хора, промениха дълбоко начина си на живот през последните седмици. Този доклад дава ясни ранни доказателства за ползите от тези мерки за социално дистанциране. Спазвайки дистанцията си един от друг, ние ограничаваме възможностите на вируса да се разпространява и намалява рисковете от болести и дори смърт на хората около нас“, коментира Кристил Донели (Christl Donnelly), професор по статистическа епидемиология в Школата за обществено здраве.

„Този ​​анализ показва, че интервенциите, които европейските държави са предприели, значително забавят разпространението на COVID-19. Все още обаче не е ясно дали или колко бързо тези мерки ще доведат до намаляване на броя на новите случаи. Данните, събрани през следващите две седмици, ще бъдат от решаващо значение за прецизиране на нашата оценка на този ключов момент", подчертава професор Нийл Фъргюсън (Neil Ferguson), директор на J-IDEA.

Пълният доклад  „Оценка на броя на инфекциите и въздействието на нефармацевтичните интервенции върху COVID-19 в 11 европейски държави“ (‘Estimating the number of infections and the impact of non-pharmaceutical interventions on COVID-19 in 11 European countries’ ) е достъпен на уебсайта на доклада на  MRC GIDA.

Източник: 

Coronavirus measures may have already averted up to 120,000 deaths across Europe, Imperial College London

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !