Месо в епруветка - предложение, което малко хора биха отказали (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 10 март 2017 в 12:00 5997 0

Оказва се, че повечето от хората биха опитали отгледано в лаборатория месо.

Това гласи ново проучване на канадска изследователска организация.

А предлагането на месо ин витро може да стане реалност до между 5 и 10 години. Както и на други продукти, отгледани в епруветки - яйца не от кокошки и мляко не от крава.

Първите изследвания на месо ин  витро са още в началото на 21-и век и оттогава критиките към стандартните системи за отглеждане на месо за консумация все повече нарастват. Сред тях са аргументи като прекомерна употреба на земя, енергия и вода; замърсяване; лошо отношение към животните; принос към промяната на климата; и нездравословни хранителни навици и болести сред хората. В същото време броят на човешкото население на Земята (и на добитъка) продължава да расте, земеделската земя все повече намалява за сметка на урбанизацията, а консумацията на месо се увеличава.

Отглеждането на месо по изкуствен начин, при лабораторни условия, не е невъзможно. Досега обаче липсваше проучване на настроенията на хората за това дали биха опитали такова месо. В проучване, публикувано в PLOS One, се разглеждат реакциите в Съединените щати, една от страните с най-голяма консумация на месо и еднакво голям апетит за прилагане на нови технологии. Проучването е извършено от проф. Клайв Филипс (Clive Phillips) от Centre for Animal Welfare and Ethics към Универстета в Куийнсланд (University of Queensland), и Мати Уилкс (Matti Wilks), PhD Candidate в същия университет.

Резултати от допитването "Бихте ли опитали ин витро месо". Източник: Matti Wilks и Clive Phillips

В проучването, извършено онлайн чрез Amazon Mechanical Turk, са участвали 673 души, на които е била предоставена информация за ин витро месото и са били запитани за тяхното отношение към него. Повечето от запитаните - 65%, особено мъжете, са отговорили положително на въпроса, но само около една трета са заявили, че биха го употребявали редовно или като заместител на отгледаното във ферми месо.

Отговори на въпроса "Бихте ли консумирали ин витро месо редовно", Източник: Matti Wilks и Clive Phillips

Отговори на въпроса "Доколко сте склонни да консумирате ин витро месо вместо соеви заместители"

Мнозина от запитаните все още нямат установено мнение - 26 на сто не са сигурни дали биха използвали ин витро месото като заместител на отгледаното във ферми, а 31% са несигурни дали биха го консумирали редовно. Това предполага, че има значителен брой хора, които биха преминали към ин витро месото, ако има подходящ продукт на разположение. Като индикация за този потенциал, 53% от запитаните са отговорили, че биха го предпочели пред соевите заместители. 

Най-голямата тревога е относно вкуса и непривлекателността на външня вид при ин витро месото, особено що се отнася до меса, смятани за здравословни като рибата и пилето. В този случай едва две трети от хората, които ги консумират в ежедневието си, биха продължили да го правят, ако са произведени по ин витро методи. Обратното - 72 на сто от хората, които обикновено се хранят с телешки и свински продукти, са отговорили, че ще продължат да го правят и при ин витро метод.

Интересно е, че около 4 на сто от запитаните са отговорили, че биха опитали ин витро конско, кучешко или котешко месо, въпреки че в момента не се хранят с такова. 

Предимствата на отгледаното изкуствено месо са, че е екологично, етично и е по-малко вероятно да пренася болести. С неговото производство ще се намали количеството на животните за клане. Недостатъците са, че след като се получава по неестествен път, потенциално ще е по-малко вкусно и много вероятно ще има негативни последствия за фермерите 

Интересни са резултатите от проучването кой е по-склонен да употребява ин витро месо. Оказва се, че полът има значение в случая. Мъжете са много по-склонни да го опитат, а също така имат и по-големи позитивни виждания от облагите от неговото производство. Месоядните мъже често са разглеждани като по-мъжествени, но засега не е ясно дали това преобладаващо отношение би се променило, ако мъжете преминат към консумиране на ин витро месо.

Идеята се възприема по-благосклонно и от онези с по-либерални политически възгледи, отколкото от консервативно настроените. Вегетарианците и веганите също се оказват по-склонни да подкрепят облагите от ин витро месото, но за сметка на това по-малко склонни да го опитат. Онези, които консумират по-малко месо, също подкрепят повече отгледаното в лаборатория месо, от големите консуматори на месо.

Докато значително голяма част от запитаните да показват склонност към опитване на лабораторно месо в бъдеще, те се показват нерешителност спрямо идеята да включат това месо в ежедневното си меню. Съпротивата идва основно по практически причини, като цена и вкус. Друго популярно опасение е възгледът, че този продукт е неестествен. Отношението може да стане подобно на това срещу генетично модифицираните продукти

По-голяма част от настроенията срещу ин витро месото могат да бъдат намалени просто с провеждане на разследване на процеса на отглеждане и производство на някои от месата в днешно време.

С подобряването на инженерните технологии в областта на тъканите, култивирането на месо ин витро може да доведе и до въвеждането на здравословни съставки като ненаситени мазнини. Освен това компанията Modern Meadow активно разработва отгледана в лабораторни условия кожа за производство на дрехи, която ще ограничи изтребването на животни за тази цел. Компанията се е пренасочила към това след като изоставя намеренията си за отглеждане на ин витро месо, защото едва 40% от хората биха го опитали според нейните проучвания.

Това е била картината през 2012 г., но сега новото проучване показва, че 65 на сто от запитаните американци определено или вероятно биха опитали ин витро месо. Авторите изтъкват, че допитването е извършено в страна с големи апетити в сферата на месото и че ако бъде проведено в някоя развиваща се държава, вероятно хората там ще бъдат по-малко разтревожени от въпроси като вкус и естествен вид, и да гледат на това месо като източник на протеини, които не биха получили по друг начин.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !