Метаанализ на 83 изследвания дава силни доказателства за отрицателна връзка между интелигентността и религиозността

Ваня Милева Последна промяна на 21 ноември 2019 в 00:00 12297 0

Ново изследване потвърждава, че има отрицателна връзка между религиозността и интелигентността. Резултатите са публикувани в научното списание Personality and Social Psychology Bulletin.

„Религиозността е всеобхватно явление. Неговото влияние може да се почувства във всички сфери на живота. Много хора обаче се определят като атеисти. Защо някои хора решават да не са религиозни? Мисля, че това е важен и изключително интересен въпрос“, коментира за Psypost авторът на изследването Мирон Зукерман (Miron Zuckerman) от Университета в Рочестър.

Зукърман и неговите колеги преди това извършват метаанализ на 63 проучвания, в които откриват „надеждна отрицателна връзка между интелигентността и религиозността.“ С други думи, религиозните хора средно е по-вероятно да са по-малко интелигентни от нерелигиозните хора.

Но тази констатация предизвика много спорове.

„Коментарите в медиите варираха от изрази на изненада и любопитство до скептицизъм или дори пренебрежение относно това какво всъщност измерват тестовете за интелигентност“, пишат изследователите в новото си изследване.

Затова Зукърман и неговите колеги решават да направят още един анализ с актуализирани данни.

„Събирането на нови данни за установяване на валидността на предишните констатации е от решаващо значение за науката винаги, но особено когато темата е социално значима и емоционално наситена“, обясняват авторите.

Новият метаанализ, който включва данни от 61 проучвания от предишния метаанализ и нови данни от 22 проучвания, проведени от 2012 до 2018 г., потвърди предишните открития. Той също така не намери доказателства, че отрицателната връзка между религиозността и интелигентността става все по-слаба през последните години.

Резултатите се основават на данни от повече от 110 000 участници.

„Доказателствата, че има отрицателна връзка между интелигентността и религиозността, са много силни. Но размерът на ефекта на връзката е малък. Това означава, че има много други фактори освен интелигентността, които обясняват защо хората са или не са религиозни. Това също означава, че въпреки че по-интелигентните хора средно са склонни да бъдат по-малко религиозни, да се предсказва религиозността от нивото на религиозността на хората е погрешно“, заяви Зукърман.

Изследователите откриха и доказателства, че когнитивните стилове обясняват част от връзката между религиозността и интелигентността. По-специално, аналитичният (за разлика от интуитивния) стил на мислене е свързан както с повишена интелигентност, така и с намалена религиозност.

„Въпреки че представяме причини за отрицателната връзка, емпиричните доказателства за това обяснение не са окончателни“, отбелязва Зукърман.

Освен това повечето от проучванията са проведени в Съединените щати. Не е ясно дали констатациите се отнасят за източните религии като будизма и индуизма.

„Отрицателната връзка е установена за западните общества. Не знаем дали тя се генерализира за други групи от населението, особено за тези от Далечния Изток “, обяснява Зукърман.

Справка: The Negative Intelligence–Religiosity Relation: New and Confirming Evidence, Miron Zuckerman, Chen Li, Shengxin Lin, and Judith A. Hall, Personality and Social Psychology Bulletin

Източник: Meta-analysis of 83 studies produces ‘very strong’ evidence for a negative relationship between intelligence and religiosity, PsyPost

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !