Метанолът в гейзерите на Енцелад не е белег за наличие на живот в океана му

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юли 2017 в 03:39 4100 0

Изображение на Енцелад с местоположение на метаноловия облак, спектърът на метанола от проучването и изображение на молекулата на метанола.

Смята се, че органичната молекула метанол е възможен индикатор за съществуването на живот под ледената повърхност на спътника Енцелад на Сатурн.

Но едно ново проучване на изследователи от Кардифския университет (Великобритания) съобщава за откриването на огромно количество метанол в други области около газовия гигант.

Преди няколко месеца НАСА въз основа на данни от "Касини", съобщи, че под леда на Енцелад има хидротермална дейност, която изпраща сложни молекули в космоса, но данните показват, че сондата е предала непълна картина на това какво се случва в системата на Сатурн.

"Последните открития, че ледените луни в нашата външна Слънчева система може да имат океани от течна вода и ингредиенти на живота развълнуваха с възможността за тяхната обитаемост. Но нашите открития показват, че метанолът се създава от последващи химични реакции след като струята е изхвърлена в космоса и е малко вероятно това да е свидетелство за живот на Енцелад" - заяви д-р Емили Драбек-Мундер (Emily Drabek-Maunder) от Университета на Кардиф, водещ автор на изследването, представил резултатите във вторник 4 юли на Националната среща на астрономите в Университета в Хъл. 

Гезерите на Енцелад.

Д-р Джейн Грийвс (Jane Greaves) от Университета на Кардиф и Хелън Фрейзър (Helen Fraser) от Свободния университет (Великобритания) откриват яркия метанолов подпис с помощта на 30-метровия радиотелескоп IRAM в Испания.

За тяхна изненада те откриват неочаквано високо съдържание на метанол в пръстен Е на газовия гигант в значително по-голямо количество от преди регистрираното в гейзерите на Енцелад. Според авторите на проучването има две обяснения - или газът от струите на Енцелад значително по-дълбоко прониква в пръстен Е, натрупвайки се в него, или магнитното поле на Сатурн е уловило по-голям облак газ, изхвърлен от Енцелад в миналото.

Органични молекули като метанола могат да бъдат индикация за наличието на живот, но те също могат да бъдат и получени в химични процеси, а последното авторите на изследването смятат, че по-съответства с получените данни.

Проучването показва, че е нужна известна степен на предпазливост, когато се докладва за наличието на молекули, които биха могли да се тълкуват като доказателство за живот. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !