Международна конференция „Европейска интеграция на Балканите - минало, настояще и бъдеще“

Събитието е част от инициативите, посветени на 130-а годишнината на Алма Матер

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 май 2018 в 10:49 2714 0

Кредит www.uni-sofia.bg

На 16 и 17 май 2018 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе международна научна конференция „Балканите в европейската интеграция – минало, настояще, бъдеще“. В нея ще се включат изтъкнати учени от България и други европейски страни, които ще проследят историческите връзки между Западните Балкани и Европа, интеграционните процеси в Европейския Югоизток като феномен на миналото и тяхната перспектива с оглед на бъдещото цялостно включване на региона в Европейския съюз.

В международната конференция ще вземат участие бивши министър-председатели и министри на външните работи на Сърбия, Македония, Косово, Черна гора и Албания, които са същевременно изявени учени от Западните Балкани като проф. Зарко Корач, бивш министър-председател на Сърбия, проф. Владо Бучковски, бивш министър-председател на Република Македония, доц. Байрам Косуми, бивш министър-председател на Република Косово и ректор на Университета „Кадри Зека“ в Гиляни, проф. Паскал Мило, бивш външен министър и министър на европейската интеграция на Албания и др. 42-ама експерти от над 10 държави ще представят своите изследвания по теми, които засягат стартиралия още през 1999-а процес на стабилизиране и асоцииране на Балканите, като рамка за отношенията между ЕС и държавите от региона.

В научния форум са включени общо шест панела, в които ще бъдат обсъдени следните теми: „Балкански политики – теория и практики“, „Европейска интеграция и интеграционни процеси в Югоизточна Европа“, „Западните Балкани като проблем на европейската сигурност“, „Европеизация на балканските общества“, „Религиозни и морални аспекти на европейската интеграция в Югоизточна Европа“ и „Регионални аспекти на европейската интеграция в Югоизточна Европа“. 29 сесии са предвидени в рамките на конференцията, в които на участниците ще бъде дадена възможност за дискусии и обсъждане на горещите теми, които засягат геополитиката, европейската интеграция и сигурността на Балканите.

Организирана по инициатива на ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от Катедрата по История на Византия и балканските народи към Историческия факултет на Софийския университет, конференцията има за цел да подпомогне и обогати с научна експертиза срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани, която ще се проведе в София по същото време, като проследи историята, постиженията и перспективите на страните от региона, както и все по-задълбочаващите се връзки с Европейския съюз.

Откриването на конференцията ще се състои на 16 май в 11.00 в Аула магна на Софийския университет с участието на проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”; член-кор. проф. дин Иван Илчев, председател на Организационния комитет на конференцията, г-жа Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество; г-н Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, г-н Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България; г-н Боил Банов, министър на културата на Република България; г-жа Моника Панайотова, заместник-министър за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.; Негово превъзходителство г-н Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия; доц. д-р Тодор Попнеделев, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и проф. дин Александър Костов, директор на Института за балканистика с център по тракология към БАН.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !