Международна конференция на тема „Технологии за получаване на метални оксиди и въглеродни наноструктури от газова фаза“

Катя Димитрова Последна промяна на 14 юли 2016 в 11:00 2215 0

Кредит БАН

Институтът по физика на твърдото тяло при БАН беше организатор на Международна конференция на тема „Технологии за получаване на метални оксиди и въглеродни наноструктури от газова фаза“, която се проведе от 6 до 8 юли 2016 г. в гр. Велинград.

Тя беше проведена със средства по Европейския проекта ИНЕРА „Повишаване на научния и иновационния капацитет на ИФТТ-БАН в областта на многофункционалните наноструктури“.

В научния форум взеха участие 66 учени от България, Европа и САЩ. Учените от ИФТТ показаха свои резултати, свързани с получаване на графен директно върху диелектрична подложка, на въглеводородни нанотръбички върху силиций, на тънки слоеве от цинков оксид, отложен върху порьозен анодиран алуминий, от наносепариране и модифициране повърхността на полимери, намиращи приложение в медицината.

Те са постигнати със закупеното по проекта ИНЕРА оборудване, което позволява получаване на нови материали и провеждането на изследвания в областта на нано- и биотехнологиите. Постиженията на младите учени бяха представени по време на постерните сесии. Тематично подбрани комисии определиха най-добрите работи и техните автори получиха сертификати за най-добър постер.

Материалите от конференцията ще бъдат публикувани след рефериране в електронното издание Journal of Physics: Conference Series на английско издателство IoP (Institute of Physics) Publishing. То е със свободен достъп, което осигурява популяризиране на научните постижения на учените, участвали във форума „Технологии за получаване на метални оксиди и въглеродни наноструктури от газова фаза“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !