Международна нощ на прилепите от днес в Националния природонаучен музей

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 септември 2015 в 07:24 6497 0

Антония Хубанчева

Международната нощ на прилепите ще бъде отбелязана на 17-ти септември от Националния природонаучен музей. 

В кампанията ще се включат над 20 институции, неправителствени организации и граждански сдружения в 17 градове на България.

Международна нощ на прилепите се провежда в България от 1998 г., благодарение на Центъра за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към Националния природонаучен музей (НПМ-БАН). Тазгодишният национален координатор на кампанията е сдружение „Зелени Балкани“, под чието ръководство хората от неправителствени организации, музеи, спелеоклубове и доброволци, работещи за опазване на прилепите, за пореден път ще се включат в инициативата.

Предвидени са тематични презентации, конкурс за детска рисунка, прилепна гимнастика, интерактивни игри, творчески ателиета, изложби и филми, които да провокират интереса на публиката към тайнствения живот на прилепите.

Началото на кампанията е на 17 септември, от 11 ч. в Националния природонаучен музей. Програмата включва изложба с творби на участниците в конкурса за прилепно изкуство, фото-изложба, „прилепна гимнастика”, игри и творчески ателиета за деца, организирани от музея и БИОИГРИ ЕООД.

Две презентации за живота на прилепите и за приключенията на техните изследователите ще направи Антония Хубанчева. За перипетиите си, преминаващи през Родопите и Стара планина, активните хавайски вулкани, панамските джунгли и саваните на Африка, тя ще разкаже във втората презентация: “История за мечти, прилепи и пътешествия“.

Пълната програма на събитията в Националния природонаучен музей може да намерите във фейсбук-страницата на музея. Достъпът в музея е с входен билет.

ПРОГРАМА НА КАМПАНИЯТА

Изображение: www.batwoman.de

В СОФИЯ (17 септември) събитието ще се проведе в Националния природонаучен музей, от 11:00 до 18:00 часа. Организаторите от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН Ви очакват с прожекции на филми, научно популярни презентации, Арт работилници за деца и възрастни, както и изследователски игри.

В ПЛОВДИВ (19 септември) събитието ще се проведе от 17:00 часа в Цар-Симеоновата градина. Нощта се организира от Зелени Балкани и включва информационно-образователна кампания, презентации за прилепите, изложби, рисуване, игри и викторини.

ВЪВ ВРАЦА (23 септември) събитието се организира от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, Читалище „Развитие“, които са подготвили презентации, прилепна гимнастика, „прилепни игри“ и различни ателиета и томболи. Нощта на прилепите ще започне от 16:00 часа в Информационен център – НАТУРА.

БЛАГОЕВГРАД (24 септември) – БФБ и РИМ-Благоевград се присъединяват з а първи път към нашата „прилепна коалиция“ с различни занимания, които ще се състоят в РИМ – Благоевград.

СЛИВЕН (25 септември). Зелени Балкани и ДПП „Сините камъни“ ще посрещнат децата в Информационния център на парковата дирекция, с презентация, прожекции на филми и други интересни занимания.


ПАЗАРДЖИК (26 септември) се присъединява към Нощта на прилепите за първи път. Зелени Балкани, Младежки дом - Пазарджик, CulturLab, Дни на изкуството и природата, КАУЗА ПРИРОДА ще организират информационни и творчески инициативи, за популяризиране на прилепите

В ПЛЕВЕН (28 септември) – Зелени Балкани и РИМ-Плевен ви очакват от 11 до 16,00 часа в Музея за прилепни занимания.

В ЛОВЕЧ (29 септември) – Зелени Балкани и Сдружение „Деветашко плато“ ще организират с подкрепата на Община Ловеч информационно-образователна кампания, която ще се състои на площад „Тодор Кирков“ от 17.00ч.

В КНЕЖА (30 септември) в Общинския исторически музей организаторите от ЦИЗП - БАН и Зелени Балкани ще очакват малки и пораснали деца от 18:00 часа. Събитието ще включва презентации за прилепите, изложба, викторина и арт работилници.

В СТАРА ЗАГОРА (1 октомври), Зелени Балкани и РИМ – Стара Загора очакват гостите си в РИМ – Стара Загора, от 15:00 часа, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.

В РУСЕ (2 октомври) - Нощта на прилепите ще бъде отбелязана с открит урок по връзване на възли и начини за осигуряване при работа с въже, практическо занятие с възможност за спускане по въже (тролей), боди арт - изрисувани лица на деца от деца-художници, работилница за рязане, оцветяване и връзване на домино - силует на прилеп, прожекция на филм "На гости в мрака" с презентация за прилепите и накрая след залеза на слънцето демонстрация - работа с детектор за ултразвук. Организатори са Регионален исторически музей - Русе, Партньори: Пещерен клуб "Приста" - Русе, Арена медия - Русе и БДЗП – Русе.

В БУРГАС (6 октомври) – Зелени Балкани, БФБ и СК „Непиаст“ организират от 18:00 часа в Културен център „Морско Казино“ презентация, детски конкурс за рисунки, печива, плетива и други форми с прилепи, арт занимания, а от 19:00 часа - наблюдения на прилепи и работа с детектор в Морската градина.

В ПОМОРИЕ (7 октомври) в Информационния център за Поморийско езеро ще бъдат представени презентации пред ученици от града.

В ШУМЕН (10 октомври) – ЦИЗП-БАН и Скаутски клуб „Мадарски конник“ – Шумен е организатор на информационно-образователна кампания, която ще се проведе от 17:00 часа в Младежкия дом в града.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО и Мусина – (10 октомври и 8 октомври) – Пещерен клуб „Дервент“ по традиция ще провокира децата с различни занимания, в партньорство с Ученически спелеоклуб „Проф Рафаил Попов“ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“. За целта ще бъде подредена изложба, ще се изнесе беседа и ще има презентации за прилепите, след което ще бъдат осъществени активности за деца и ученици (викторина, рисунки, маски, и др.), както и демонстрация и на спелеотехника. Инициативите ще бъдат проведени в професионална гимназия по туризъм "Д-р В.Берон" на 08.10.2015г. В с.Мусина, Нощта на прилепите ще се проведе на 10.10.2015г. По традиция активности на прилепна тематика ще бъдат представени на поляната пред пещерата. Ще има демонстрация на пещерна екипировка и техника. Преди това ще бъде проведена среща-разговор с местното население в клуба при кметството с презентация за прилепите. При добро време ще бъдат проведени и нощни наблюдения на прилепи.

Повече информация - на сайта на "Зелени Балкани".

Снимка: Владимир Карадаков

Отбелязването на Нощта на прилепите започва по инициатива на секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи, на което България е член от 1999 г. Първата Нощ на прилепите е през 1990 г. във Франция и Полша, впоследствие се включват всички европейски страни, а през 2012 г. се присъединяват САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан.

Целта на международната инициатива е да популяризира уникалния начин на живот и голямата значимост за биоразнообразието на единствените летящи бозайници на планетата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !