Междузвезден метеор удари Земята през 2014 г. Сега учените ще го търсят на дъното на океана

Ваня Милева Последна промяна на 08 август 2022 в 00:01 5306 1

Илюстрация на художник на метеорит, който лежи на дъното на океана. Кредит: Universe Today

През 2014 г в океана точно до бреговете на Папуа Нова Гвинея се забива метеорит, който според събраните тогава данни може би е междузвезден обект.

Ако това е вярно, то той е едва третият известен такъв обект (след Оумуамуа и Борисов) и първият, за който се знае, че се намира на Земята. Изпращането на подводна експедиция за откриването му би било трудно, но научната му стойност ще бъде огромна.

Наречен CNEOS 2014-01-08, кандидатът за междузвезден обект се смята, че е с размери около половин метър ширина, а неговият потенциално междузвезден произход е разпознат за първи път от тогавашния аспирант Амир Сирадж (Amir Siraj) и професора от Харвард Ави Льоб (Avi Loeb).

Използвайки каталожни данни за траекторията на обекта, Сирадж и Льоб стигат до заключението, че той може да идва отвъд нашата Слънчева система поради необичайно високата му хелиоцентрична скорост - с други думи, той се движи със скорост, която предполага, че може да не е свързан в гравитационното семейство на Слънцето.

Има обаче една подробност. Данните, използвани за измерване на сблъсъка на обекта със Земята, идват от шпионски спътник на Министерството на отбраната на САЩ, предназначен за наблюдение на военните дейности на Земята. Поради това точните стойности на грешката на измерването са грижливо пазена тайна - американските военни не желаят точните възможности на техния спътник да станат обществено достояние. Но без тези подробности голяма част от научната общност по обясними причини не иска официално да класифицира CNEOS 2014-01-08 като междузвезден обект. Заради това статията на Сирадж и Льоб остава непубликувана, тъй като все още не е преминала рецензиране.

Твърдението им обаче е подкрепено през април 2022 г., когато главният учен на Командването за космически операции на американските космически сили Джоел Мозер (Joel Mozer) преглежда въпросните класифицирани данни и "потвърждава, че оценката на скоростта, съобщена на НАСА, е достатъчно точна, за да се потвърди междузвездната траектория".

Командването на космическите сили на САЩ потвърди, че CNEOS 2014-01-08 е следвал междузвездна траектория през април 2022 г.

Макар че официалната научна класификация на CNEOS 2014-01-08 изглежда обречена да остане в неизвестност за момента, изявлението на Космическите сили на САЩ беше достатъчно, за да убеди Сирадж и Льоб в междузвездния му произход, и сега те преминаха към предлагане на възможни начини за намиране на обекта и изучаването му отблизо.

Голяма част от метеорита би изгоряла по време на спускането си в земната атмосфера, като вероятно е оставила след себе си само фрагменти, разпръснати по океанското дъно. Въпреки това не е изгубена цялата надежда, тъй като данните за проследяване от спътника, съчетани с данни за вятъра и океанското течение, могат да осигурят разумна зона за търсене от само 10 на 10 км. Още по-важно е, че се очаква фрагментите да са магнитни, така че кораб, който тралира с голям магнит, може потенциално да изкара миниатюрните метеоритни фрагменти от океанското дъно. Сирадж и Льоб предлагат да направят точно това и са се обединили с консултантска компания за океански технологии, за да го осъществят.

В интервю за Universe Today миналата година Льоб обяснява, че подобно търсене би могло да ни предложи "възможността действително да сложим ръце върху реликвата и да разберем дали е естествена, дали е скала, или, както знаете, малка част от тези [междузвездни обекти] може да са изкуствени".

Интервю с Ави Льоб, 8 април 2021 г.

През последните години Льоб често споменава възможността междузвездни обекти като CNEOS 2014-01-08, Оумуамуа и Борисов да са изкуствени обекти, създадени от извънземен разум. Като ръководител на проекта "Галилео" търсенето на доказателства за интелигентен живот във Вселената е една от основните му изследователски области. Но по-екстравагантните му твърдения предизвикват критики от страна на някои негови колеги от астрономическата общност. В случая с CNEOS 2014-01-08 обаче Льоб не отива толкова далеч, че да предполага, че това е извънземен артефакт.

"Този резултат не означава, че първият междузвезден метеор е бил изкуствено създаден от технологична цивилизация, а не естествен по произход", пишат той и Сирадж в най-новия си документ, описващ океанската експедиция.

Но е ясно, че Льоб смята, че няма да е лошо да отиде да намери обекта и да го разгледа.

Дори да е просто скала - което е далеч най-вероятното обяснение - това ще ни каже много за състава на скалистата материя извън нашата собствена Слънчева система, а това само по себе си би било ценна част от новите данни.

Справка: 

Siraj and Loeb, “Discovery of a Meteor of Interstellar Origin”, https://arxiv.org/pdf/1904.07224.pdf 

Siraj, Loeb and Gallaudet, “An Ocean Expedition by the Galileo Project to Retrieve Fragments of the First Large Interstellar Meteor CNEOS 2014-01-08.” https://arxiv.org/abs/2208.00092 

Източник: An Interstellar Meteor Struck the Earth in 2014, and now Scientists Want to Search for it at the Bottom of the Ocean, Universe Today

Още по темата

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-10747

1

евроатлантик

09.08 2022 в 13:29

Ясно е, че Путин го привика! А сега на дъното на океана го пази руска атомна подводница.