Microsoft изпробва четиридневна работна седмица и резултатът е изненадващо добър

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 ноември 2019 в 14:07 5438 0

Кредит pixabay

През август Microsoft Япония въвежда пробно четиридневна работна седмица за своите 2 300 служители.

Може да се очаква, че прекарвайки по-малко дни на работното си място, служителите успяват да свършат по-малко работа. Но се оказва, че продуктивността се увеличава с почти 40% - знак, че тридневната почивка се отразява положително дори в рамките на японската корпоративна култура, известна със своя работохолизъм.

Наскоро Microsoft Япония публикува доклад с резултатите от експеримента през август. Освен допълнителния почивен ден, в офисите се въвежда и ограничение на срещите до 30 минути, насърчавайки служителите да общуват повече онлайн, когато е възможно. 

Заплатите се повишават с около 39,9% в сравнение със същия месец пред 2018 г., а проучване за удовлетвореността на служителите показва, че 92,1% от тях харесват преминаването към четиридневна работна седмица.

Неработният петък повлиява позитивно и на влиянието на компанията върху околната среда и от компанията съобщават за 23,1% намаление на използваната електроенергия и 58,7% намаление на броя принтирани служебно страници.

Изпълнителният директор на Virgin Ричард Брансън (Richard Branson) и съоснователя на Google Лари Пейдж (Larry Page) са измежду работодателите предложили съкращаване на работната седмица, а Microsoft Япония не е дори първата компания, която изпробва на практика идеята. През 2018 г. юридическа фирма от Нова Зеландия прави промяната и не открива нежелани последствия от прилагането на тази мярка.

Източник: Futurism - MICROSOFT JAPAN TRIED A FOUR-DAY WORKWEEK. PRODUCTIVITY SPIKED.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !