Микровселената в тялото ти: Разговор с проф. Шийна Крукшанк

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 юни 2019 в 11:06 4286 0

Снимка: Ratio

Професор Шийна Крукшанк е имунолог от Университета в Манчестър. Тя изучава човешката имунна система и по-специално как тя успява да разпознае инфекциозните агенти, докато си “сътрудничи” с полезните микроорганизми, които живеят в телата ни.

Преди своето представяне на Ratio на 15.06.2019 г. тя отговаря на въпросите на НаукаOFFNews.

Каква е връзката между микроорганизмите и затлъстяването и може ли те да са ключът за решаване на проблема с наднорменото тегло?

Това е една основните теми на моята презентация. Според някои изследвания микроорганизмите при слаби и едри хора са различни, но това е по-скоро корелация, отколкото причина за затлъстяването. При опити с мишки въвеждането в организма на микробиом от едри при слаби мишки наистина ги кара да напълнеят, но първо тези резултати са при животни, а не при хора и освен това този микробиом вече е бил променен. Необходими са повече изследвания, за да се разбере връзката между диетата, микробиома и теглото. 

По какъв начин микробиомът ни влияе върху различни функции и процеси в тялото например върху настроението?

Това е друга тема на моя труд. Смята се, че съществува ос между червата и мозъка, по която червата изпращат сигнални молекули към мозъка и обратно. Това най-ясно личи в изследванията върху хормоните, които създават усещането за ситост. Има и наблюдения, че често при състояния като депресия има очевидна промяна в микробиома. Но отново дали става дума за причина или за корелация все още е спорно. Повечето изследвания все пак предполагат, че промените в поведението са свързани с някои бактерии.

Идеята за фекална трансплантация може да звучи притеснително за обществото, смятате ли, че тази революционна техника има перспектива в лечението на заболявания, свързани с микробиома?

Фекалната трансплантация е изключително ефективна при инфекция с Clostridium difficile. Тя може да бъде потенциално лечение, когато научим повече за съвкупността микроорганизми в червата и как те взаимодействат помежду си и с тялото ни. Има изключително разнообразие в тези микробни общества и начинът, по който функционират, така че фекалните бактерии не винаги могат да заменят здравите микроорганизми или функции. Смятам, че имаме нужда първо да разберем повече по тези въпроси. 

Продължава ли и сега да се случва коеволюцията между човешкото тяло и неговия микробиом?

Микроорганизмите, които наблюдаваме днес при хората със съвременната западна диета със сигурност се различават от микроорганизмите при хора с по-скоро растителна диета. Така че със сигурност влияем на микробиома в себе си. Но как това ни се отразява предстои още да изучим. 

Пробиотиците често са предписвани за различни здравословни проблеми, наистина ли са толкова ефективни? Можем ли да регулираме състоянието си само чрез препарати, съдържащи микроорганизми?

Доказателствата за ефекта от пробиотиците са разнопосочни, така че още нямаме единно становище. Но ако знаем кои функции трябва да възстановим, може би бихме могли да възстановим баланса и със сигурност има още какво да проучваме по отношение на взаимодействието между микробиома и телата ни.  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !