Милиардер плаща 10 000 $, за да бъде убит и да се запази съзнанието му завинаги (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 март 2018 в 00:36 8585 0

Кредит Мedium

32-годишен милиардер от Силициевата долина плаща 10 000 долара, за да бъде убит, а съдържанието на мозъка му да бъде запазено.

Предприемачът Сам Алтман е един от 25-те, които са в списъка на чакащите в Nectome, стартъп компания, която твърди, че може да запази мозъка на клиента си, докато стане възможно да се качи в компютър съдържанието му и да се съхрани завинаги, съобщи DailyMail.

Но в замяна на запазването на съзнанието си 32-годишният ще трябва да умре в процес, подобен на самоубийство, подпомогнат от лекар - което е законно само в пет американски щата. Но дори в тези щати човекът трябва да има смъртоносна болест с прогноза, че ще живее само шест месеца или по-малко.

За да може процедурата да сработи, мозъкът трябва да бъде свеж. Процесът, включва балсамиране на мозъка, така че по-късно да може да се симулира в компютър.

Клиентът се свързва докато е жив с машина и след това се инжектира с химикали на Nectome за балсамиране. 

Компанията заяви, че методът е "100% фатален".

"Това, което ще преживее потребителя, може да се определи като самоубийството, подпомогнато от лекар", заяви съоснователят на Nectome Робърт Макинтайър (Robert McIntyre) за MIT Technology Review.

На уебсайта на компанията се казва, че мисията е "да се запази мозъка ви достатъчно, за да се запазят всичките ви спомени непокътнати: от  главата на любимата ви книга до усещането за студен зимен въздух, печенето на ябълков пай или вечеря с приятели и семейството".

Мозъкът на една възрастна жена, запазен с помощта на фиксиращи химикали, може да се съхрани стотици години. Nectome

"Вярваме, че в рамките на настоящия век ще бъде възможно цифровизирането на тази информация и използването й за пресъздаване на вашето съзнание".

Бизнесът за съхранение на мозъци не е нов. Във фондацията Alcor Life Extension се съхраняват повече от 150 тела и глави в течен азот. Но е спорно дали тази крионична техника не уврежда мозъка и дали ще може след това да се възстанови.

Преди няколко години Макинтайър, заедно с криоболога Грег Фахи (Greg Fahy) в компания, наречена 21st Century Medicine, разработи друг метод, който съчетава балсамиране с крионика. Тя се оказа ефективна при запазването на целия мозък до нивото на нанометър, включително свързването - мрежата от синапси, които свързват невроните.

Nectome получи голяма федерална субсидия и си сътрудничи с невроучени от Масачузетския технологичен институт. Техниката за балсамиране също така спечели научна награда от 80 000 долара за запазване на мозъка на прасе, така че всеки синапс в него може да се види с електронен микроскоп.

Слоеве от клетки и синапси от консервиран мозък на прасе, наблюдавани чрез електронен микроскоп. Някои смятат, че картографирането на такова "свързване" може да се използва за възстановяване на спомени. The Brain Preservation Foundation

Химическите разтвори могат да поддържат тялото непокътнато в продължение на стотици години, може би хиляди. Идеята е, че някой ден в бъдеще учените да сканират мозъка на клиента и ще го превърнат в компютърна симулация. По този начин, някой, макар и не точно той, някога ще подуши отново мириса на цветя в сървъра за данни.

Идеята за качване на човешкото съзнание в компютри или за съхраняването му в облак набира популярност сред учените в Силициевата долина.

Футурологът Иън Пиърсън (Ian Pearson) заяви за Sun, че до 50 години ще може да се сложи човешки мозък в облак. Той каза, че след това човек ще може "с помощта на андроид да почувства и да възприема реалния свят".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !