Мисията ExoMars се отлага заради епидемията на коронавирус

Ваня Милева Последна промяна на 13 март 2020 в 00:00 3438 0

ExoMars, орбитален апарат Schiaparelli и роувър "Розалинд Франклин". Кредит; ESA

Европейската космическа агенция и нейният руски партньор Роскосмос обявиха в четвъртък, 12 март, че планиранатароботизирана мисия до Марс ще бъде отложена поради комбинация от проблеми със сигурността и епидемията от коронавирус. Втората мисия на ExoMars трябваше да стартира през юли или август тази година, но сега ще трябва да се изчакат две години до 2022 г., съобщиха агенциите.

Мисията, която включва руския спускаем апарат, наречен "Казачок" и роувъра на ЕКА, наречен "Розалинд Франклин" (Rosalind Franklin), има за цел да търси предишни признаци на живот на Червената планета. Планирано бе кацането да стане през март 2021 г., но вече е отменено за 2023 г., след като изстрелването е планирано между август и октомври 2022 година.

Втората мисия на ExoMars вече срещна някои проблеми, включително неуспешни тестове за кацане заради повреда на парашутите, предназначени за безопасно кацане на роувъра на Марс. „Правим всички проверки, за да разберем дали има [други] проблеми“, коментира генералният директор на ЕКА Ян Вьорнер.

ЕКА и Роскосмос разкриха също, че продължаващата епидемия от коронавирус означава, че специалистите не са успели да свършат работата си по план, тъй като „нямаше възможност да продължат да пътуват до партньорските индустрии“. „Искаме да сме уверени, че сме 100% сигурни в успеха на мисията. Не можем да си позволим грешка. Повече дейности за проверка ще гарантират безопасно пътуване и по-добри научни резултати на Марс“, заяви Вьорнер.

Прозорецът на мисията, който търси биомаркери, е краткотраен - може да излети само когато Земята е най-близо до орбитата на Марс - веднъж на 26 месеца и само за 10 дни. В противен случай космическият кораб няма да има необходимото гориво. Китай, Япония и Съединените щати ще започнат своите собствени мисии на Марс през тази година, по време на този прозорец през 2020 г. между юли и август. Не е ясно дали епидемията на коронавирус ще повлияе и на техните планове.

Източник:

 ESA and Russia delay troubled ExoMars mission launch until 2022, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !