Мисията Касини започна подготовката за "Големия финал" след година (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 септември 2016 в 11:41 2935 0

Кредит NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Северното полукълбо на Сатурн снимана от Касини миналото лято.

След повече от 12 години изучаване на Сатурн, неговите пръстени и луни космическият кораб на НАСА "Касини" навлезе в последната година на своето епично пътуване. 

Научната одисея е планирано да завърши през септември 2017.

Това е мисия, която може да се нарече историческа заради огромното количество получени резултати, включително 3616 научни статии, които се основават на данните на "Касини", пише сайтът на мисията.

Но космическият кораб Касини няма да си отиде тихо в миналото в края на следващата година, за него е приготвен "голям финал" и ще завърши мисията си по ефектен начин като метеор в атмосферата на Сатурн.

Първо, Касини ще започне от 30 ноември поредица от т. нар. ​​F-пръстенови орбити като сондата 20 пъти ще прелети покрай външния пръстен на групата от 3 тънки пръстени, наречени "F-пръстени" на Сатурн. По този начин Касини ще премине центъра на пръстена само на 7800 км и ще изследва странната, усукана структура на този пръстен и околните луни. Последният път, когато "Касини" видя този пръстен отблизо, бе през 2004 г., когато току-що пристигна до Сатурн.

Първо, на 30 ноември Касини ще започне серия от 20, т. нар. ​​F-пръстенови орбити (около трите тънки F-пръстени), сондата ще прелети покрай външния F-пръстен на Сатурн (в зелено) и след това ще премине между F пръстена и D-пръстена (в синьо) и следва фазата на "големия финал" на мисията. Най-близкият подход се случва по обяд (местно време) на Сатурн, което предоставя по-добри възможности за гравитационни измервания на масата на пръстените и вътрешната структура на Сатурн, отколкото Juno ще го направи с Юпитер в същото време. Схема: NASA / JPL

След това през април 2017 ще започне "големият финал", наречен така от НАСА. Намерението е "Касини" да направи не по-малко от 22 преминавания между пръстените и външните краища на атмосферата на Сатурн, пространство, което е не по-голямо от 2400 км.

За първи път такова гмуркане ще се проведе на 27 април, 2017 г. "Касини" никога не е бил преди толкова близо до Сатурн и по време на тези спускания ще се направят много снимки и изследвания на магнитното и гравитационното поле на опръстенената планета.

"Големият финал" ще бъде на 15 септември 2017 г. , когато "Касини" ще се потопи в Сатурн, същевременно изпращайки данни до Земята, докато изгаря като метеор в атмосферата на газовия гигант.

Анимация на Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif

В чест на старта на "Касини" миналата година НАСА направи следното видео, което показва снимки на Сатурн, направени за 44 часа, които представляват за Сатурн четири дни (обиколки).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !