Мистерията на каменни топки на 2 милиона години вече е разгадана

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 април 2020 в 00:58 9971 0

Кредит Isabella Caricola; Assaf E. et al. PLOS One (2020); (CC BY 4.0)

Различните страни на праисторическа издялана каменна топка, открита в пещерата Кесем в Израел.

В продължение на почти 2 милиона години древните хора дялат камъни под формата на топки с размера на юмрук, но археолозите не са категорични защо. Ново изследване, публикувано в PLOS One, доказва, че те са използвани за изваждането на костния мозък от костите.

Откритието е забележително - археолозите се чудят в продължение на десетилетия за какво точно древните хора използват тези каменни топки.

"Нашето изследване осигурява за пръв път доказателство за функцията на тези каменни топки с тайнствена форма, че те са създавани от хората в продължение на почти 2 милиона години", обяснява водещият автор на изследването Ела Асаф (Ella Assaf), постдокторант в Департамента по археология и древни близкоизточни култури в Университета на Тел Авив в Израел.

Археолозите откриват тези "енигматични мистериозни артефакти" в някои от най-древните археологически обекти в Африка, Европа и Азия, но никой в наши дни не е открил за какво са използвани тези древни кръгли камъни, обяснява Асаф.

Това се променя когато учените от екипа й се натъкват на 30 каменни топки в пещерата Кесем в Израел, където хората са живели преди 400 000 до 200 000 години.

От 30-те кълба 29 са направени от варовик или доломитни скали, за разлика от "стотици хиляди каменни инструменти, открити в пещерата, направени от кремък".

Другите инструменти, открити в пещерата Кесем са иновативни за времето си, но "топките представят много древна технология". Всъщност наличието на каменни кълба в пещерата Кесем е последната им поява и външен вид, откривани в Леванта, земите на Изток от Средиземно море.

За да разгадаят мистерията на каменните кълба, изследователят Емануела Кристиани (Emanuela Cristiani), археолог от Университета Сапиенца в Рим и колегите й ги изследват микроскопски. Учените откриват следи от износване и органични остатъци, които показват, че камъните "са били използвани от обитателите на пещерата за счупване на животински кости и извличане на хранителния костен мозък".

Но международният екип иска да се увери, затова провеждат два експеримента. При първия опит те използват естествено обли камъни, за да счупят костите. При втория, екипът използва инструменти, за да оформи свои собствени каменни топки и ги изпробват върху кости.

След като счупват няколко кости, учените откриват, че оформените каменни топки са много по-ефективни, отколкото естествено облите при счупването на костите за достигане до костния мозък, откритие, които подкрепя и резултатите от микроскопския анализ.

Учените откриват, че издяланите каменни топки с размера на юмрук могат да бъдат използвани за счупването на кости за извличането на костен мозък. На тази снимка съавтора Жорди Росел (Jordi Rosell) от Каталанския институт по човешка палеоекология и социална еволюция провежда експеримента. Кредит: Снимка - Ella Assaf; Assaf E. et al. PLOS One (2020); (CC BY 4.0)

"Тези оръдия осигуряват удобно захващане, не че чупят лесно и можете да ги завъртите и да ги използвате с повторение, защото имат многобройни ръбове", обяснява Асаф. "Тези неравности позволяват костта да се счупи по "чист" начин и можете да извлечете костния мозък относително лесно".

Още повече, чупенето на костите оставя по съвременните реплики следи от износване, които много приличат на тези върху древните каменни кълба. 

"Това потвърждава предварителните ни предположения, че тези предмети наистина са използвани за извличането на костен мозък", потвърждава Асаф.

Древните каменни кълба са покрити с лъскав слой, образуван от действието на природните сили с времето. Интересното е, че този слой е различен върху другите инструменти, открити в пещерата, което предполага, че топките са били изложени на различни природни условия за много дълъг период от време и след това са прибрани от обитателите на пещерата.

Всъщност изглежда, че древните обитатели на пещерата Кесем са използвали повторно тези камъни, подобно на купувачи в магазин за стоки втора употреба.

"Хората в Кесем са избирали конкретно тези древни, вече направени оръдия, които някой е изработил преди тях (може би от други по-стари селища), вероятно заради особената им обла форма", обяснява Асаф. "Не е произволен избор - те са ги донесли в пещерата специално за чупене на кости".

Костният мозък има най-голямо съдържание на мастни киселини в тялото на животното, така че тези камъни "може да са помогнали да се повиши калорийният прием на хората и адаптивността през ранния палеолит (преди 2,7 милиона до 200 000 години)" в пещерата Кесем, а може би и на други места, смятат авторите.

Източник: Live Science - Mystery of 2 million-year-old stone balls solved

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !