Мистериозен батмобил? Не, това е новият марсоход на НАСА

NaukaOFFNews Последна промяна на 13 май 2017 в 10:01 15258 0

Снимка: Reddit

Нов прототип на роувър на НАСА беше забелязан на нейния космически център "Кенеди" във Флорида. Досега НАСА не разкриваше детайли по работата около новия марсоход Mars Rover, който по всичко изглежда прилича на нещо изкарано от пещерата на Брус Уейн в "Батман".

Концептуалният модел беше засечен от Reddit с пост, озаглавен "Какъв е този звяр?". Според Business Insider, роувърът се разработва съвместно от НАСА, неназована телевизионна мрежа и Parker Brother Concepts, американска компания за концептуални автомобили.

Шестколесната машина е конструирана от алуминий и карбонови влакна, дълга е около 9 м и тежи около 2,3 т. Всяко от шестте колела е с големина 50 инча в диаметър с независимо окачване и оребрени гуми, което позволява на роувъра да минава през пясъчни, каменисти терени като тези на Марс, обясни конструкторът на машината Марк Паркър (Marc Parker). И тъй като там няма бензиностанции, изцяло електрическият роувър се захранва със слънчеви панели и 700-волтова батерия.

Зад кокпита е разположена лабораторна зона, където астронавтите да провеждат изследователски експерименти. Тя може да се отдели от роувъра и по този начин той да обикаля из планетата докато астронавтите извършват проучвания. 

Роувърът е построен само с образователна цел, тоест той никога няма да стъпи на марсианска почва. Вместо това ще предприеме обиколка на Съединените щати като част от предстояща изложба на НАСА за Марс в космическия център "Кенеди".

Марк Паркър и неговият брат Шанън Паркър (Shanon Parker) започват конструирането на роувъра през ноември миналата година след като НАСА се обръща към тяхната компания с идеята. Бизнесът им стартира преди пет години и е насочен към конструирането на "необичайни" машини за телевизията и кино продукции. 

Марк уточнява, че НАСА не е финансирала роувъра, чиято стойност той не разкрива. Средствата идват от частна компания, включена в проекта. Той разкрива, че на чудовищната машина й предстои телевизионна изява без да уточни точно къде. На снимка в Instagram обаче двамата братя позират пред роувъра с екипа на "Ловци на митове".

Официалното представяне и шоуто предстоят. Марк и Шанън Паркър обаче пуснаха в Instagram няколко снимки и видео от роувъра. 

Говорител на НАСА коментира, че проектът "не е точно свързан с НАСА" и се движи от независимо действащия посетителски комплекс на космическия център "Кенеди". 

Марк Паркър твърди, че от НАСА са дали няколко параметри за роувъра и е трябвало да бъде или малка разузнавателна машина "за четири астронавта, които да разследват, проучват и да взимат проби", или "напълно оборудвана изследователска лаборатория". 

Компанията му започва с електромотор, слънчеви панели, 700-волтова батерия и изгражда роувъра около това, както Марк казва, "там, горе, няма бензиностанции". Затова решават да съединят двете концепции в една.

"Това, което всъщност направихме, е машина с двойна цел. Ние всъщност я разделихме в средата. Задната секция е лаборатория, предната част е кокпит за излизане навън и извършване на разузнаване", обяснява конструкторът. "Лабораторната секция всъщност може да се разкачва и да се остави за автономно проучване. Разузнавателният роувър може да върши това без потребление на гориво и извънреден товар, и след това да се върне обратно", допълва той.

Кабината е снабдена със земни удобства като GPS, климатик и радио. Роувърът може да развива скорост до 100-110 км/ч, а най-малката скорост е 20-25 км/ч, за да може да проучва дюни, скали, кратери, хълмове и т.н. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !