Мистериозен метален монолит е открит на отдалечено място в пустинята на Юта

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 ноември 2020 в 16:36 9085 0

Департаментът за обществена безопасност в Юта (DPS) откри интересен метален монолит, който изглежда сякаш принадлежи на научно-фантастичен филм, поставен самотен в отдалечена част на пустинята. Засега никой няма обяснение защо, как или дори колко време металният блок е бил там. Вероятно става дума за неясна арт инсталация, но много хора свързват монолита с филма на Стенли Кубрик 2001: Космическа одисея.

Откритието е направено, когато екипаж на хеликоптер на DPS преброява стада дебелороги овни на съвместна мисия с Дивизията за дивата природа на щата. Овните достигат до някои много отдалечени и недостъпни места и екипажът лети навътре в пустинята, когато забелязват нещо, което определено не е на мястото си.

При кацането екипажът намира метален предмет висок почти колкото двама души от екипажа, единия стъпил на раменете на другия. Въпреки че изглежда сякаш е паднал от преминаващ самолет, монолитът е вграден в земята по начин, който предполага умишлени усилия.

Тъй като не разполагат с никакви инструменти по време на полета си, екипажът използва за измерване наличните си единици. Кредит: Utah DPS

Въпреки че разкриването на местоположението на блока би могло да бъде ефективен начин за съживяване на туристическата индустрия, засегната от Covid-19, за момента DPS пазят координатите в тайна. От кадрите с хеликоптера обаче става ясно, че това е място, до което е изключително трудно да се стигне, освен по въздух. Който е инсталирал този обект, наистина го е искал там. Ако това е произведение на изкуството, някой е положил много усилия и е бил готов да изчака непредсказуемо дълго време, преди някой да намери неговия шедьовър.

Макар и блестящ, а не черен, обектът и местоположението му носят зловеща и вероятно умишлена прилика с монолита от научно-фантастичната класика на Стенли Кубрик от 1968 г., който стартира възхода на човечеството, като обучава маймуните как да използват инструменти. При всички положения откритието е едно от най-вълнуващите в Юта в последно време.

Монолитът от филма на Кубрик. Кредит: Wikimedia, 2001: A Space Odyssey (film) screenshot

Гардиън отбеляза приликата със скулптури, направени от артиста Джон Маккракън (John McCracken), които той описва като "съществуващи между два свята". Въпреки че Маккракън е живял известно време в Санта Фе, един от най-близките градове до южната част на Юта, той е починал през 2011 г., така че ако това е нещо, което той е оставил, то монолитът е прекарал на мястото си значително време.

Източник: IFLScience - Mysterious Metal Monolith Discovered In Remote Utah Desert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !