05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мистериозен неидентифициран обект катастрофира в Мианмар

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 ноември 2016 в 08:00 292750
Войник стои до обекта, който падна от небето в Мианмар. Снимка: Ko Muang Myo

Голям неидентифициран метален обект падна от небето на 10 ноември в отдалечен планински район на Мианмар, съобщи Live Science.

Цилиндричният предмет с дължина 3,7 метра и 1.5 метра в диаметър е намерен край село Лоун Кин в близост до мина за нефрит. Местните жители били събудени рано сутринта от силен тътен и трус. Никой не е пострадал, според The Myanmar Times.

"Първоначално решихме, че това е война. Експлозията разтресе къщите ни. Дим изпълни село ни," заяви местен жител пред Myanmar Times.

Въздушен обект

"Мисля, че това е двигател, защото открих един диод и много медни проводници в опашката на тялото,"  - коментира човек от селото.

Но представители на правителството съобщават, че обектът не е идентифициран и ще изпратят експерти, за да го изследват. Един бивш правителствен служител в Министерството на авиацията коментира, че изображението прилича повече на двигател на ракета носител, отколкото на част от граждански самолет.

На 10 ноември Китай обяви успешното изстрелване на ракетата "Великият поход 11" (Long March 11) в космоса, заедно с пет спътника и експериментална навигация, която използва рентгеновите лъчения на пулсари, съобщи Spaceflight Insider

Long March 11

Подобни отпадъци са обичайна част от всеки космически старт, но те се изчисляват да паднат в океана, а не в населени места.

Смята се, че шансът отделен човек да бъде ударен от метеорит или друго космическо тяло е изключително нисък. Астрономът Алън Харис (Alan Harris) след детайлни изчисления е установил, че едно човешко същество има шанс 1:700 000 да загине от попадение от космоса. Но според Марк Матни (Mark Matney), учен от космическия център Джонсън на НАСА, че вероятността някой да бъде засегнат от отломки веднага след старта на ракета е приблизително 1:3200.

Пространството около Земята е пълно с боклуци от минали космически изследвания. 

Тази графика от 2013 г. показва облака от космически боклуци, заобикалящи Земята. Източник: NASA's Goddard Space Flight Center/JSC

Изследователи на НАСА казват, че близо 3000 тона космически отломки обикалят в ниска околоземна орбита, включително изоставени спътници, ракетни степени, големи и по-малки парченца - отломки от сблъсъци с по-големи тела.

Програмата на НАСА, която се грижи за този проблем Orbital Debris e изчислила, че има над 21 000 парчета боклук по-голям от 10 см и около половин милион парчета между 1 и 10 см. Броят на частиците, по-малки от 1 см са над 100 милиона.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.