Мистериозни червени ивици са забелязани на спътника на Сатурн Тетида

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юли 2015 в 12:18 6169 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Подобно на графити, напръскани от неизвестен художник, необясними дъговидни червеникави ивици са заснети на повърхността на ледената луна на Сатурн Тетида от космическия кораб на НАСА "Касини".

Червените дъги са сред най-необичайните цветови характеристики на луните на Сатурн, разкрити от камерите на Касини.

Изображението е съставено от комбиниране на снимки, заснети с помощта на различни спектрални филтри, които подчертават фините цветови разлики между повърхността на ледената луна за дължини на вълните, невидим за човешкото око.

Учените отбелязват, че произходът на линиите и защо те са червени е загадка. Като възможна причина се сочи процесът на дегазация под повърхността на Тетида или разломи на повърхността на спътника.

"Червените дъги трябва да са млади геоложки, защото те пресичат по-стари кратери, но не знаем точната им възраст "- коментира Пол Хилфенщайн (Paul Helfenstein), специалист на Касини от университета Корнел, Итака, Ню Йорк, който е помагал за наблюденията. "Ако петното е само плитко оцветяване на ледената почва на повърхността Тетида, космическата среда" би го изтрила за сравнително кратко време."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !