04 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мистериозните кръгове в Намибия изчезват, когато има вода (галерия)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 септември 2015 в 08:59 52110

Ново проучване установи, че странните, безплодни кръгове в почвата, срещащи се предимно в Намибия се увеличават и нарастват след сухи години и се свиват и изчезват след дъждовните такива.

Тайнствените "вълшебни" кръгове (fairy circles) покриват тревистите степи на Намибия на площи от няколко хиляди километра. Срещат се и в Ангола и Южна Африка. Те достигат от 2 до 15 м в диаметър. Вътре в загадъчните кръгове нищо не расте. За първи път за тях е съобщено през 1971. Учените не могат напълно да обяснят това природно явление, разказва Science magazine.

Въпреки новите данни, обяснението за съществуването на кръговете продължава да се изплъзва на изследователите, някои от тях предполагат, че силната конкуренция сред тревите за жизненоважни ресурси като вода и хранителни вещества вероятно предизвиква явлението.

Изследвайки тази догадка, учените анализирали 10-годишен набор данни на сателитни изображения с висока резолюция от природния резерват NamibRand. След това, те построили математически модел на екосистемата на мистериозните кръгове използвайки полеви измервания, включително тип на почвата, растителност, дъждове и съдържание на вода в почвата.

Прогнозите на техния модел съответстват на сателитните наблюдения на динамиката на тайнствените кръгове, а също така показват причинно-следствена връзка между валежите и раждането, растежа и изчезването на кръговете.

Докладът с резултатите на екипа са публикувани онлайн този месец в Proceedings of the National Academy of Sciences (Бюлетин на Националната академия на науките).

По-конкретно, 1 до 2 години с особено влажни или сухи условия предизвикват промяна в размера на кръговете, а 5 или повече сухи или влажни години водят до поява или изчезване на кръговете, съответно. Въпреки, че установените факти не доказват, че конкуренцията между тревите за вода предизвикват образуването на кръговете, проучването посочва същественото значение на наличието/отсъствието на вода за решаване на загадката на тайнствените кръгове.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.