Митът за създаването на Периодичната таблица преди 150 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 март 2019 в 00:00 17919 0

Противно на легендата, великата идея на Дмитрий Менделеев за Периодичната таблица на химическите елементи не го спохожда насън. 

Пълната версия на тази легенда е следната:

В началото на 1869 г. Дмитрий Иванович Менделеев е бил близо до откриването на един от основните закони на природата - периодичния закон на химичните елементи (всъщност популярната таблица в учебниците е просто графично представяне на този закон). Но в последния етап от работата си бил много затруднен - нямало как да се наместят всички известни химични елементи, така че да се отрази промяната в свойствата им с увеличаването на атомното им тегло.

Изтощеният учен в някакъв момент заспива на бюрото си и ... вижда в съня си същата тази таблица, която не успява да състави толкова време. Събуждайки се, Менделеев бързо я начертава и осъзнава, че е точно това, което се опитва да направи цели три дена. Това, което е  останало скрито от него, докато е буден, се появява по време на сън.

Тази история може да бъде прочетена в много справочници, включително такива, посветени на историята на науката, разказва се и в училище.

Много хора продължават да вярват в тази история, без да знаят, че това е типичен мит.

Да започнем с това, че самият Менделеев никога не е споменавал "чудото", което му се е случило на сън в дневника си или в писма до приятелите си. Но негов приятел, известен професор геолог, разказва, че веднъж Дмитрий Иванович му е казал следното:

”Ясно виждам в съня си таблица, където елементите са подредени както трябва. Събудих се, веднага я записах на лист хартия и отново заспах“. Така очевидно той пръв разпространява този мит. 

Интересно е обаче, че самият Менделеев никога не е потвърждавал това, когато е говорил с представители на пресата и други учени. Нещо повече, някои от неговите твърдения директно опровергават хипотезата, че таблицата е създадена насън.

Например, когато е попитан от пресата за това как се е родила идеята за периодична система, той отговаря: "... Не е като петаче за ред! Не е както при вас! Мислих за това двадесет и пет години, но вие смятате: изведнъж петаче за ред, петаче за ред и готово ...! "

Но защо Менделеев е казал на своя приятел, че е видял окончателната версия на таблицата в съня си? Ако този разговор наистина се е състоял (в което има силни съмнения), тогава може би великият химик просто се е пошегувал, а колегата му е взел всичко за чиста монета.

Всеки, който е познавал Менделеев, разказва, че е имал особен начин за водене на разговор - никой не може веднага да разбере дали се шегува или говори сериозно. Ако това е така, тогава се оказва, че автор на мита за видяната в съня таблица е самият , макар че едва ли е подозирал, че ще стане толкова популярен.

Една шега по този мит: Таблицата на Менделеев отначало се е присънила на Пушкин, само че той нищо не е разбрал.

С тази шега по-горе искаме да ви напомним, че големите открития, колкото и да ни се иска, не стават като по магия след следобедна дрямка, а изискват много труд и талант.

Колегите на Менделеев си спомнят, че ученият е работил постоянно десетки години подред върху таблицата и че е имал няколко нейни версии. Между другото, Менделеев продължава да я коригира след публикуването на работата си по периодичния закон.

Така че Периодичната система, завършена преди 150 години, макар и несънувана, а плод на многогодишни усилия е една съществена крачка в разбирането на законите на природата и нейната хармония.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !