Млади звезди са обкръжени от диамантени облаци

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 юни 2018 в 12:08 3015 0

Кредит SA/Hubble, R. Sahai and NASA

Източникът на загадъчна микровълнова светлина бе скрит от астрономите в продължение на десетилетия.

Но сега един екип учени накрая определи източника - наночастици от кристален въглерод, иначе известни като диамантен прах, съобщи ScienceAlert.

Астрономите от Ъниверситета в Кардиф заявиха, че газовите прахови дискове на младите звезди се състоят от безкраен брой нанодиаманти, които блестят в микровълновия диапазон.

Изследователите направиха заключенията си на базата на наблюдението на 14 големи млади звезди, публикувани в списание Nature Astronomy.

Има няколко среди в Млечния път, които произвеждат слаба светлина, известна като аномална микровълнова емисия (AME). Учените  знаят отдавна, че тази светлина се получава от малка бързо въртяща се наночастица. Но видът на частиците бе по-трудно да се определи.

Екипът изследва 14 протопланетни диска от прах и газ, които заобикалят новородени звезди - и откриват AME в три от тях. Тези наблюдения показват, че загадъчното микровълново лъчение е характерно само за тези звезди, в чийто прахово-газови пашкули няма сложни въглеводородни молекули, а присъстват микроскопични диаманти с размер няколко нанометра.

Според учените в протопланетните дискове на трите звезди, около които са намерени тези наночастици, се съдържат огромно количество нанодиаманти - около 2-3% от общата маса на въглерода в целия протопланетен диск

Нанодиаманите не са особено редки в пространството. Въглеродът е четвъртият най-разпространен елемент в галактиката, а нанодиамани често се намират в метеоритите. Не знаем точно как се формират, въпреки че космическите сблъсъци и ударните вълни на супернови са две правдоподобни обяснения.

Друга хипотеза е, че диамантените частици могат да се образуват в самия протопланетен диск, вероятно от прегрята пара от въглеродни атоми, подобно на метода за химическото изпаряване при създаването на промишлените нанодиаманти.

Концепция на художник за нанодиамантите в протопланерен диск. (S. Dagnello, NRAO / AUI / NSF)

Това е констатация, която може да помогне на астрономите да изследват ранната Вселена. Ако, както показват моделите, Вселената се е разширявала по-бързо от скоростта на светлината непосредствено след Големия взрив, тя би оставила странна поляризация в космическия микровълнов фон.

Този феномен все още не е открит, но космическите нанодиаманти биха могли да помогнат.

"Сигналът от въртенето на нанодиамантите ще бъде слабо поляризиран в такъв случай", обяснява астрономът Брайън Мейсън (Brian Mason) от Националната радиоастрономическа обсерватория.

"Това означава, че астрономите вече могат да направят по-добри модели на светлината от микровълновия преден план от нашата галактика, който трябва да бъде отстранен, за да се проучи далечния отблясък от Големия взрив".

Може дори да хвърли светлина върху образуването на нашата собствена Слънчева система, тъй като откритите нанодиаманти са подобни на тези, открити в метеоритите.

Метеоритите са не само красиви, в тях е заключена информация от раждането на нашата Слънчева система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !